Foto: Youtube Printscreen/Reuters

zvanično

RUSI UZALUD SLAVE POBEDU U BAHMUTU? Stižu prve reakcije iz Ukrajine na tvrdnje Prigožina da je KLJUČNI GRAD osvojen

Planeta

Zamenica šefa ministarstva odbrane Ukrajine Ana Malijar demantovala je navode šefa Vagnera Jevgenija Prigožina da su ruske snage danas osvojile Bahmut.

Malijar tvrdi da se borbe i dalje vode u Bahmutu i da ukrajinske snage drže odbrambenu liniju kod takozvane višespratnice "Avion".

- Naše jedinice kontrolišu određene industrijske i infrastrukturne objekte u okruženju - napisala je Malijar na Telegramu.

Ukrajinska vojska takođe je negirala da je ruska privatna vojna jedinica Vagner preuzela potpunu kontrolu nad razorenim istočnim gradom Bahmutom i saopštila da njene trupe nastavljaju borbu.

- To nije istina. Naše jedinice se bore u Bahmutu - rekao je portparol vojske Serhij Čerevatiji za Rojters.

Jevgenij Prigožin, podsetimo, saopštio je danas da njegove snage kontrolišu ceo Bahmut i raširio rusku zastavu sa današnjim datumom na ulicama razorenog grada.

- Tačno u podne 20. maja, Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut), poslednji deo takozvane višespratnice "Avion", potpuno je zauzet - rekao je Prigožin u video obraćanju na kanalu Vagnera na Telegramu.

Vagner će prema njegovim rečima od 25. maja početi da povlači svoje jedinice na odmor i preobuku.

- Naše jedinice će stvoriti neophodne linije odbrane - navodi Prigožin i dodaje da će kontrola nad gradom biti preneta na rusko ministarstvo odbrane.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu. Bitka za Bahmut počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine.

Borba je prema navodima ruskih medija trajala 224 dana dana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Foto:Ilustracija)