RUSI OSVOJILI BAHMUT? Prigožin tvrdi da su jedinice Vagnera zauzele POSLEDNJU TVRĐAVU Ukrajinaca u gradu! OBRATIO SE I PUTINU
Foto: Printscreen/Twitter

bitka trajala 224 dana

RUSI OSVOJILI BAHMUT? Prigožin tvrdi da su jedinice Vagnera zauzele POSLEDNJU TVRĐAVU Ukrajinaca u gradu! OBRATIO SE I PUTINU

Planeta -

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske privatne vojne kompanije Vagner, tvrdi da njegove snage od danas kontrolišu ceo Bahmut.

- Tačno u podne 20. maja, Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut), poslednji deo takozvane višespratnice "Avion", potpuno je zauzet - rekao je Prigožin u video obraćanju na kanalu Vagnera na Telegramu.

Vagner će prema njegovim rečima od 25. maja početi da povlači svoje jedinice na odmor i preobuku.

- Naše jedinice će stvoriti neophodne linije odbrane - navodi Prigožin i dodaje da će kontrola nad gradom biti preneta na rusko ministarstvo odbrane.

Prigožin je zahvalio generalima Sergeju Surovikinu i Mihailu Mizincevu koji su "omogućili izvođenje" vojne operacije.

Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

- Hvala i Vladimiru Vladimiroviču Putinu što nam je dao priliku i visoku čast da branimo svoju otadžbinu - naglasio je Prigožin.

Jedan Vagnerov borac rekao je ranije danas za RIA Novosti da su jurišni odredi izašli na put ka selu Ivanovsko, koje je bilo pod kontrolom Кijeva, a gde se vodila finalna bitka za grad.

Zvanični Kijev demantovao je tvrdnje šefa Vagnera da je ceo Bahmut pod ruskom kontrolom.

- To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu - izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu. Bitka za Bahmut počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine.

Borba je prema navodima ruskih medija trajala 224 dana dana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track