Foto: 321 Srbija

ODRŽAN VAŽAN SASTANAK U VRNJAČKOJ BANJI

ĐUROVIĆ I SKGO O PREDLOZIMA IZMENA ZAKONA O BANJSKOM TURIZMU: Cilj usmeravanje prihoda ka očuvanju resursa i uređenju izvorišta

Srbija
> 20:44h

3,2,1-Vrnjačka Banja! Na sastanku između predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića, i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održanom na inicijativu vrnjačke opštine, detaljno su razmotreni predlozi izmena zakonskog okvira u oblasti banjskog turizma.

foto: 321 Srbija

Ova značajna poseta predstavnika SKGO predstavlja prvi korak u nizu aktivnosti usmerenih ka analizi trenutnog stanja u lokalnim samoupravama sa registrovanim banjskim područjem, uključujući i prirodni lekoviti faktor kao resurs banjskog turizma.

Predsednik opštine Boban Đurović istakao je da je jasno prepoznat globalni trend u turizmu, gde se sve više naglašava značaj prirodnih resursa destinacije pri donošenju odluka o odredištu. Kao odgovorna lokalna samouprava, opština Vrnjačka Banja ima privilegiju da poseduje prirodne resurse i, shodno tome, dužna je da preduzme sve neophodne korake kako bi očuvala te resurse.

foto: 321 Srbija

Poseban akcenat stavljen je na član 10 Zakona o banjama iz 1992. godine, koji reguliše pravo korišćenja prirodnog lekovitog faktora u banji.

Đurović je naglasio da predložene izmene ovog člana treba da se fokusiraju na pojednostavljenje procedure dobijanja dozvole za korišćenje prirodnog lekovitog faktora. On je izneo argument da, ako Ministarstvo rudarstva i energetike već daje eksploataciono pravo, naknadno odobravanje od strane Vlade nije neophodno.

Tokom sastanka, inicirano je formiranje radne grupe koja će biti zadužena za pripremu predloženih izmena navedenog člana Zakona o banjama. Takođe, razmatrane su i potrebe za jačim inspekcijskim nadzorom, preciznim utvrđivanjem cena korišćenja prirodnog lekovitog faktora, kao i transparentnim raspodelama prihoda ostvarenih od njegove naplate.

Cilj ovog napora je usmeravanje prihoda ka očuvanju prirodnih resursa, uređenju parkova i izvorišta, poboljšanju zone sanitarne zaštite oko izvorišta i svemu što doprinosi održivosti ovih vrednih resursa.

Osvrćući se na nedostatak jasnih definicija nadležnosti i odgovornosti, Đurović je naglasio potrebu za preciznim regulisanjem ove oblasti, jer trenutni zakoni ne pružaju dovoljno jasnoće.

foto: 321 Srbija

Ova inicijativa ima podršku ostalih gradova i opština sa sličnim izazovima u oblasti banjskog turizma, a predstavnici SKGO pružaju značajnu podršku u procesu izmene zakonodavstva.

Planirano je da se ovakvi sastanci održe širom Srbije, a rezultati rada radne grupe trebali bi se naći na dnevnom redu prvog zasedanja novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije nakon formiranja nove Vlade.

Kurir/Presserbia

Bonus video: