Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

nova senzacija

STIŽE SUPERAUTOMOBIL IZ KINE! Električna zver sa više od 1.200 "konja" je ponos kompanije BYD, svetska premijera 25. februara

Auto

Kinezi se ne zaustavljaju! Sada je na redu nova senzacija, ovoga puta iz kompanije BYD koja će 25. februara zvanično predstaviti svoj električni superautomobil - BYD YangWang U9.

Ovaj model je poslednji u nizu kada je u pitanju premijum električna serija BYD-a, a pre njega imali smo prilike da vidimo moćni SUV YangWang U8, koji je solidno prodavan u Kini.

foto: LONG WEI / Newscom / Profimedia

Kada je u pitanju U9, reč je o prilično velikom automobilu - dug je 4.966, širok 2.029 i visok 1.295 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.900 mm.

Između dve osovine je smeštena velika baterija kapaciteta 100 kWh, koju je proizvela podružnica BYD-a, kompanija FinDreams. Automobil pokreću četiri motora od kojih svaki razvija 322 konjskih snaga, tako da ukupno isporučuju 1.287 KS, odnosno čak i više od očekivanih 1.110 "konja".

FOTO: LONG WEI / Avalon / Profimedia
FOTO: LONG WEI / Newscom / Profimedia
FOTO: LONG WEI / Avalon / Profimedia
FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Neki će možda reći da tolika snaga nije potrebna, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je U9 težak čak 2.475 kg, mnogo više od superautomobila sa SUS motorom, i čak 175 kg više u odnosu na Rimac Neveru.

Iz BYD-a kažu da U9 od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2 sekunde, i da dostiže maksimalnu brzinu od 300 km/h. Domet iznosi do 700 km sa jednim punjenjem baterije, ali prema kineskom ciklusu testiranja.

(Kurir.rs/ B92)