Amerikanac uporedio hranu u srpskom i u hrvatskom zatvoru: Ručao u Zabeli, pa dao svoj sud "Ovo bi bilo hit u Americi" (VIDEO)
Džastis Rid, Amerikanac koji već godinama istražuje Balkan i deli svoje doživljaje na društvenim mrežama, ponovo je privukao pažnju javnosti.
Ovoga puta, odlučio je da testira zatvorsku hranu u Srbiji i Hrvatskoj, otkrivajući ne samo autentične ukuse već i neobične priče iza svakog jela.
Zabela u Požarevcu
Ridova avantura započela je u zatvorskom restoranu u Zabeli, Požarevac. Ovaj restoran, u kojem rade zatvorenici, poznat je po kvalitetnoj hrani. Iako jelovnik nije bio na engleskom, Džastis se snašao i naručio nekoliko specijaliteta.
Pogledajte šta je jeo u Zabeli:
„Hleb je veći od moje glave!“ izjavio je kroz smeh dok je isprobavao ogromnu lepinju.
Njegova prva narudžbina bila je vešalica s povrćem i pomfritom, koja ga je oduševila. Usledili su rebarca, kajmak, luk i krompir.
„Savršeno je, ovo me podseća na američki roštilj. Ovo bi bilo hit u Americi!“ rekao je dok je uživao u obroku.
Ni Karađorđeva šnicla punjena kajmakom, kao ni šopska salata, nisu ga ostavili ravnodušnim. Rid je zaključio da je ovo jedna od najboljih kulinarskih destinacija koje je posetio.
Restoran zatvora Lepoglava
Nakon Srbije, Rid je krenuo prema Lepoglavi u Hrvatskoj, u potrazi za najboljom zatvorskom hranom na Balkanu. Njegov prvi izbor bila je lepinja uz odrezak u sosu i kroketi.
„Izgleda kao palačinka s mesom. Nikad nisam video nešto slično,“ rekao je dok je isprobavao jelo koje je nazvao „najčudnijom stvari koju je ikad probao.“ Ipak, dodao je da je ukus bio fenomenalan.
Pogledajte šta je jeo u Hrvatskoj:
Posebno su ga impresionirali kroketi, koje je prvi put probao.
„Tek sada počinjem da živim,“ izjavio je oduševljeno.
Banov odrezak i vino iz zatvora
Na meniju se našao i banov odrezak, za koji je Rid rekao da podseća na cordon bleu, ali s autentičnim balkanskim šmekom. Uz sočne krompire i ukusni sos, isprobao je i zatvorsko vino.
„Nevrovatno je da ovakvo vino dolazi iz zatvora!“ zaključio je na kraju.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video: Banjalučki ćevap postaje nematerijalno dobro