Društvo

"Ko Nikoljdan slavi mrsno bolje da ne slavi" Mnogi Srbi greše pa pored ribe stave pečenje, ovo se nikako ne sme

Najveći greh za Svetog Nikolu je spremati mrsnu trpezu Foto: Marina Lopičić/Kurir
Za ovu slavu se uvek priprema posna trpeza jer pada u vreme Božićnog posta, ali mnogi domaćini i dalje na trpezu pored ribe stavljaju prase

Veliki broj domaćina širom naše zemlje i dijaspore sutra slavi Svetog Nikolu, najrasprostranjeniju krsnu slavu. U narodu je odavno poznata izreka da "pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu", što najbolje oslikava značaj ovog praznika u svakodnevnom životu.

Za razliku od mnogih drugih slava, Nikoljdan se gotovo uvek slavi posno, jer pada u vreme Božićnog posta. Trpeza je jednostavna, ali bogata simbolikom, posna jela, slavski kolač, žito i sveća čine osnovu obreda, dok je suština slave u okupljanju porodice, molitvi i sećanju na pretke. Međutim, neki domaćini i dan danas na trpezu pored ribe stave i meso, pečenje, što je zapravo, prema oceni sveštenstva, ruganje slavi u svecu.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Kurir da crkveni podaci kažu da ovo jeste najčešća slava u Srbiji.

Draško Đenović o Svetom Nikoli Foto: Kurir Televizija

Slavite kako treba ili promenite slavu 

- U davna vremena kada su se Srbi hristijanizovali, porodice prihvatale slavu i sveca, a hrišćanstvo se prenosilo s kolena na koleno, slava s oca na sina, sticajem okolnosti najveći broj ljudi je prihvatio Svetog Nikolu kao zaštitnika. Vremenom otkad su Srbi počeli da slave slavu ovo je postala najčešća slava - kaže Đenović i naglašava da je Nikoljdan uvek posna slava:

- Onaj ko slavi mrsno bolje i da ne slavi jer se time ruga svojoj slavi i svecu. Ili slavite po crkvenim pravilima ili nemojte slaviti. Ne može ono "ja slavim na svoj način". Slavite kako treba ili promenite slavu, uzmite mrsnu koja ne pada u vreme posta, ali i ako ona padne u dane kada se posti onda bi trpeza ponovo trebala da bude posna.

Pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide na slavu Foto: Shutterstock

Slavu ne slavite u kafani

Iako se način obeležavanja slave vremenom menja, njena suština ostaje ista. U savremenom društvu, gde se često ističe materijalni aspekt proslave, verski analitičari i sveštenici podsećaju da je slava pre svega duhovni događaj, a ne društveni spektakl.

Slavski kolač najbitniji na slavskoj trpezi Foto: Pawparazzi / Alamy / Profimedia

- Slavu ne treba slaviti u kafani, već u porodičnom domu. Razumem da neki domaćini imaju manji prostor, ali nije cilj od slave praviti svadbu, već je obeležiti u krugu porodice sa slavskim kolačem, žitom, svećom i vinom. Krsna slava nije prilika da se razbacujemo i pokazujemo svoj materijalni status, niti da nabacujemo komplekse ljudima koji možda nisu u mogućnosti da uzvrate onako kako očekujemo. Ljudi treba da žive skromno u skladu sa Hristovim jevanđeljem, da sveca proslave skromno jer to nije ni mesto ni vreme da dokazujemo - objašnjava Đenović i apeluje na ljude da se suzdrže od alkohola i svega što ne priliči svečanom skupu.

Nikoljdan je praznik koji ne okuplja samo porodice koje ga slave, već i prijatelje, komšije i kolege, čime ova slava prevazilazi verske okvire i postaje deo šireg kulturnog identiteta.