NAJVEĆI GREH NA POSNOJ SLAVI! Ovu stvar nikako ne bi trebalo da radite za trpezom na NIKOLJDAN: Mnogi Srbi to rade, a ne bi smeli
Foto: Marina Lopičić, Kurir

usred božićnog posta

NAJVEĆI GREH NA POSNOJ SLAVI! Ovu stvar nikako ne bi trebalo da radite za trpezom na NIKOLJDAN: Mnogi Srbi to rade, a ne bi smeli

Društvo -

Sveti Nikola je jedna od većih slava kod Srba, ako ne i najveća budući da veliki broj vrenika slavi ovu krsnu slavu. Međutim, mnogi na taj dan mrse iako slava pada u Božićni post.

Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom.

- El poznajete i vi nekoga ko slavi Svetog Nikolu - na mrsno - navodi se u objavi koja je pokrenula lavinu komentara, a autor je i objasnio da je ovo pitanje postavio bez zle namere.

SNS proslavlja slavu Svetu Petku, SNS, SNS slava, slava, krsna slava, slavski kolač
foto: Ana Paunković

Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.

- Da. često kod krajišnika i krajiških kolonista u Vojvodini. Do podne posno od podne mrsno. Iz Knina. Običaji. A pola moje familije Svetog Jovana na sredu ili petak uredno mrse - navodi se u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

- Moja baba, 1892. godište, je slavila mrsno i tvrdila da je u Beogradu uvek tako bilo. Sveti Nikola je mrsna slava. 90% slavi uz ribu. U Železniku, na primer slave iz pečenje, to sam samo tamo video i čuo.

Građani tvrde i da pojedine porodice u Sremu slave Svetog Nikolu sa mrsnom trpezom.

- Ja slavim mrsno, moji roditelji, muževi, roditelji kao i pola Srema. Mi oduvek. Naravno, na stolu pola posno-pola mrsno. Ja pitala sveštenika. Kaže-vi otvorite kuću za sve vaše prijatelje, i vernike i ateiste i hoćete lepo da ih počastite, pa nek jede ko sta hoće - navodi se u komentaru.

Međutim, neki su napisali i da je Sveti Nikola isključivo posna slava.

- Za pravoslavne hrišćane nema dileme da je Sveti Nikola posna slava, jer se pada u vreme Božićnog posta. Dakle trpeza je posna - napisao je jedan korisnik, dok su pojedini sveštenici više puta upozoravali da je greh spremati mrsnu slavu za Nikoljdan.

ikona, Sveti Nikola
foto: Shutterstock

I teolog SPC Hadži Dragan Popović rekao je na Prvoj televiziji da je Sveti Nikola uvek posna slava.

- Uvek je posna slava, jer je za vreme Velikog posta, koji je treći po strogoći. Prvi je Vaskršnji, pa Bogorodičin, pa je na trećem mestu 40 dana Božićnog posta. Treba to ispoštovati jer apostol Pavle kaže da nagradu dobija samo onaj ko se takmiči po pravilima - objasnio je on tom prilikom.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

07:10

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track