Bačević: Priprema južnog kraka Južnog toka u toku
Foto: Nebojša Mandić

Bačević: Priprema južnog kraka Južnog toka u toku

InfoBiz -
Sa tim krakom, postojeći Južni tok se račva ka jugu, do makedonske granice, zbog toga što je i u Makedoniji sazrela do kraja ideja da je snabdevanje gasom iz Srbije dobra varijanta za Makedoniju, iako Makedonija ima i alternativnu mogućnost, a to je snabdevanje gasom iz Bugarske, rekao je Bačević,

BEOGRAD - Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dogovorilo je sa Gaspromom i predstavnicima Vlade Rusije izradu prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, kojim će se iz Srbije gasom snabdevati i potrošači u Makedoniji, izjavio je resorni ministar Milan Bačević.

Pripremili smo koncept prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, ostalo je samo da Srbijagas i Republička agencija za prostornog planiranje potpišu ugovor o izradi tog prostornog plana, rekao je Bačević, istakavši da su završetak glavnog prostornog plana za Južni tok kroz Srbiju i priprema južnog kraka Južnog toka, među najvažnijim poslovima tog ministarstva, koje je u 2013. započelo i uspešno obavilo nekoliko kapitalnih projekata.

"Sa tim krakom, postojeći Južni tok se račva ka jugu, do makedonske granice, zbog toga što je i u Makedoniji sazrela do kraja ideja da je snabdevanje gasom iz Srbije dobra varijanta za Makedoniju, iako Makedonija ima i alternativnu mogućnost, a to je snabdevanje gasom iz Bugarske", rekao je Bačević, u novogodišnjoj izjavi.

On je precizirao da se na kraku Južnog toka, koji treba da vodi ka Makedoniji, planira i jedan odvojak prema Kosovu i Metohiji, na isti način kao što je to urađeno odvojkom prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Realizacijom južnog kraka Južnog toka, kroz Srbiju bi proticale znatno veće količine gasa od prvobitno planiranih, iz čega će Srbija ubirati mnogo veće tranzitne takse, ukazao je Bačević.

Finansiranje prostornog plana za južni krak tog magistralnog gasovoda, prema informacijama kojima raspolažem, neće predstavljati problem, rekao je Bačević.

On je naglasio da česta polemika u javnosti oko Južnog toka, ne može doneti ništa dobro Srbiji.

"Realizacija tog projekta obezbediće potpunu energetsku sigurnost Srbiji, obezbediće nam nešto, što je bila želja mnogih prethodnih vlada, a ova vlada je u tome uspela, ali to kao da nekome smeta," istakao je Bačević.

Izrada prostornog plana za južni krak Južnog toka, nije kraj naših planova, jer planiramo i pripremu zapadnog kraka Južnog toka, koji bi vodio ka Crnoj Gori, ako se ta država složi sa tim, jer imamo želju da i Crna Gora pod povoljnim uslovima dobija gas iz Srbije, najavio je ministar.

"Ukoliko Vlada Crne Gore iskaže interes, na način kao što je to uradila makedonska strana, ja sam spreman da sa svojim saradnicima, u iducoj godini uradim i taj prostorni plan," rekao je Bačević.

Teren za deonicu magistralnog gasovoda Juzni tok, ka Crnoj Gori, mogao bi se pripremiti za ulazak iz Srbije u Crnu Goru, preko Boljara, uporedo sa autoputem koji tom trasom treba da prođe iz Srbije ka Crnog Gori, rekao je Bačević.

Cevi bi trebalo da stignu do Bara, u kome postoji jedan centar, u kojem je moguće taj gas otečnjavati i Crna Gora bi na taj način imala znatno jeftiniji gas, nego što ga sada kupuje, dodao je ministar.

Kao još jedan od najvećih uspeha tog ministarstva u 2013. Bačević je podsetio na završetak studije opravdanosti za Kanal Moravu, za koji su kineski stručnjaci utvrdili da je moguće realizovati.

Priprema planova za strateške projekte u Srbiji, kao što su Južni tok, Kanal Morava-Vardar-Dunav, niz projekata u rudarstvu, samo su jedan segment onoga čime se ovo ministarstvo bavi, a što je preduslov za privlačenje povoljnih investicija, napomenuo je Bačević.

"Bez tih planova i pripremljenih projekata nemoguće je naći ozbiljnog investitora i da smo imali te projekte, ne bismo kao što je sada slučaj, morali svake godine da plaćamo penale zbog nepovučenih sredstava od različitih banaka u svetu, koja ne možemo da povučemo jer nemamo projekte," ukazao je Bačević.

Ministar je napomenuo da je tokom 2013. to ministarstvo izdalo više stotina istražnih prava za primenjena geološka istraživanja, čime je "pokrivena ogromna šupljina" u toj oblasti, kada je reč o prirodnim bogatstvima i resursima Srbije.

Uspeli smo da u 2013. godini vratimo državi Srbiji, odnosno opštini Knić, rudnik koji je do nedavno bio u vlasništvu Holcima i nadamo se da ćemo do kraja januara 2014. godine završiti razgovore sa strateškim partnerima kako bi taj rudnik otvorili i ponovo zaposlili tamo makar stotinu ljudi, kazao je Bačević.

Obezbedili smo i strateške partnere za rudnik u Bujanovcu, koji treba da otvori dosta novih radnih mesta, rekao je on i naveo da su počeli i razgovori sa opštinom Bela Palanka oko otvaranja rudnika cementa sa strateškim partnerima, čiji početak rada se očekuje u sledećoj godini.

Nadam se da ćemo u sledećoj godini otvoriti i novi rudnik u basenu Bor, a podićemo na viši nivo i radove u rudniku Majdanpek, jer smo sa lokalnom samoupravom dogovorili izmeštanje jednog dela puta, koji bi trebao da skrati trasu prevoza iskopane rude, a očekuje se i uspešan završetak topionice u Boru, naveo je Bačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track