PODIGNUTA OPTUŽNICA: Bivši pripadnik HVO optužen za mučenje Srba!

Premlaćivao, mučio i ubijao zarobljenike

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Bivši pripadnik HVO optužen za mučenje Srba!

Crna Hronika -
Tolić je u periodu između maja i novembra 1992. godine, na području opština Odžak i Bosanski Brod, zajedno sa pripadnicima HVO-a u zarobljeničkim objektima učestvovao u nečovečnom postupanju prema srpskim civilima

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Herecegovine podigao je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Josipa Tolića, rođenog i nastanjenog u Odžaku, koji se tereti da je kao pripadnik HVO-a za vreme rata u BiH postupao suprotno Ženevskoj konvenciji.

Tolić je u periodu između maja i novembra 1992. godine, na području opština Odžak i Bosanski Brod, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a u zarobljeničkim objektima učestvovao u nečovečnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Optuženi se, između ostalog, tereti za protivpravna zatvaranja u zarobljeničke objekte, nečovečno postupanje prema zarobljenicima i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima, učešće u prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prinudni seksualni odnos sa pripadnicima HVO-a...

Tolić je, stoji u optužnici, pored učestvovanja u ubistvima, mučenjima, namernom nanošenju snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, učestvovao i u odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije gde je nekoliko njih ubijeno, a više ranjeno, kao i učešće u pljačkanju zatvorenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi agencija Fena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track