PRAZNA CRNA LISTA: U registru silovatelja ne postoji nijedno ime
Foto: privatna arhiva

Čemu služi evidencija pedofila i manijaka u srbiji?

PRAZNA CRNA LISTA: U registru silovatelja ne postoji nijedno ime

Crna Hronika -
Ko će biti prvi Kad zločinac jednom bude unet u evidenciju, njegovo ime će uz DNK profil i fotografiju tu ostati zauvek

BEOGRAD - Nema unošenja starih imena.Registar pedofila i silovatelja postoji u Srbiji, ali u njemu još nema nijednog imena! Kako je za Kurir objašnjeno u Ministarstvu pravde, otkad je zakonom iz aprila taj registar uveden, nije doneta nijedna pravosnažna sudska presuda, što je osnovni uslov za upisivanje imena manijaka u registar!- Registar će voditi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, a prvo ime biće upisano u njega čim neki od sudova u Srbiji izrekne pravosnažnu presudu za neko od krivičnih dela za koje je predviđeno upisivanje u registar - rekao je sagovornik Kurira iz Ministarstva pravde.Mere traju i 20 godinaZakon kojim je regulisan upis osuđenih u registar pedofila i silovatelja ne predviđa retroaktivnu primenu!- To znači da oni koji su osuđeni pre njegovog donošenja neće biti upisani. Biće upisani samo oni koji pravosnažno budu osuđeni za silovanje ili pedofiliju, a kad se jednom u registar unese ime osuđenog, ono u toj evidenciji ostaje trajno - pojašnjava on.Prema rečima našeg sagovornika, osim ličnih podataka koji podrazumevaju ime i prezime, matični broj, adresu, radno mesto, u katalog će biti unet i DNK profil, kao i fotografija pedofila ili silovatelja.- Zakonom su predviđene i posebne mere, koje mogu da traju i do 20 godina posle odsluženja kazne. Upisani će imati obavezu redovno da se javlja nadležnim organima, ide na savetovanja, prijavljuje svaku promenu mesta stanovanja. Osuđenima za pedofiliju biće zabranjen rad na javnim funkcijama i u ustanovama koje rade s maloletnicima. Takođe, biće im izrečena i mera zabrane prilaska mestima na kojima se deca okupljaju - objašnjava sagovornik Kurira.Marijin zakonEvidencija silovatelja i pedofila biće dostupan institucijama koje rade s decom.- Na taj način štite se potencijalne žrtve, deca i nemoćni jer je neprimereno da, na primer, neko ko je osuđen za pedofiliju bude zaposlen u školi ili vrtiću - objašnjava naš izvor i podseća da su pedofili i silovatelji, kako pokazuje statistika, najčešće povratnici u izvršenju istih krivičnih dela.Evidencija pedofila i silovatelja prvi put je u Srbiju uvedena takozvanim Marijinim zakonom, koji su poslanici izglasali u aprilu ove godine. Njegovo usvajanje inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije, koja je 2010. godine brutalno silovana i ubijena. Osumnjičeni za zločin Mladen Ogulinac nije dočekao sudsku presudu pošto je umro u zatvorskoj bolnici.

Najpoznatiji srpski silovatelji

Nikola Kosić (34): Vrebao u zgradamaNikola Kosić (34) osuđen je u junu ove godine u Višem sudu u Beogradu na 15 godina zatvora zbog dva silovanja i pet razbojništava. On je uhapšen sredinom juna 2009. godine posle višednevne policijske zasede. Vrebao je devojke i napadao ih je ispred zgrada ili u ulazima u zgrade.

Muharem Mandić (35): Silovao pet ženaNovosadski silovatelj Muharem Mandić (35) uhapšen je u martu 2011. zbog sumnje da je silovao najmanje pet žena. Samo nekoliko meseci pošto je izašao s višegodišnje robije, koju je služio takođe zbog silovanja, u ulazu zgrade napastvovao je osamnaestogodišnju sugrađanku.

Bojan Zarubica (25): Zlostavljao ženeBojan Zarubica (25), sin „balkanskog kralja trgovine ljudima“ Milivoja Zarubice, kandidat je da prvi bude upisan u registar silovatelja! On je uhapšen u oktobru 2010. zbog sumnje da je silovao nekoliko žena, a u februaru ove godine pred Višim sudom u Beogradu osuđen je na 20 godina zatvora zbog dva silovanja.

Saša Mega: Iz zatvora u zločinSaša Mega iz Pančeva u julu 2012. godine pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog četiri silovanja počinjena krajem 2010. u Beogradu. Mega je u septembru 2009. izašao iz zatvora s odsluženja višegodišnje kazne za isto delo. Na suđenju je okarakterisan kao surov i bezobziran silovatelj.

Igor Milošević (36): Napadao i kao dečakIgor Milošević (36) više puta je osuđivan zbog silovanja. On je poslednji put uhapšen 2007. zbog sumnje da je uz pretnje nožem silovao radnicu butika u Ulici Maksima Gorkog, 20 dana nakon što je izašao iz zatvora. Kad je imao 14 godina, Milošević je za tri dana napao devet devojaka, od kojih je pet uspelo da se odbrani.

Silovatelji koji čekaju kaznu- januar - P. K. silovana je u javnoj garaži u Makedonskoj ulici u Beogradu, ali zločinac nije uhvaćen.- avgust - A. S. (21) iz Leskovca uhapšen je zbog sumnje da je silovao devojku od 17 godina u tom gradu.- septembar - Z. D. uhapšen je zbog sumnje da je silovao D. S. (17) u ataru sela Jakovo kod Beograda.- septembar - K. M. (33) s Kosova uhapšen je zbog sumnje da je u iznajmljenom stanu u Zemunu silovao i pretukao 32-godišnju poznanicu.

Šta će biti u registru- ime i prezime osuđenog- matični broj- adresa prebivališta- radno mesto- DNK profil- fotografija pedofila ili silovateljaPredviđene kazne- od dve do 12 godina zatvora - predviđena kazna za silovatelja- od tri do 15 godina robije - ako je silovanje izvršilo više osoba, ako je izvršeno na svirep način, ako je dovelo do teških povreda ili do trudnoće- od pet do 18 godina zatvora ukoliko je silovano dete do 14 godina ili je došlo do smrti žrtve- u čak 70 odsto slučajeva silovateljima se izriču kazne na granici zakonskog minimuma

Silovatelj: Ne sećam se, bio sam pijan!Zlatko V. (24) iz Beograda, koji se sumnjiči da je brutalno pretukao i silovao S. S. (43) ispod Pančevačkog mosta, izjavio je na saslušanju da se uopšte ne seća toga.- Bio sam kod komšije, sećam se da smo popili litar rakije naiskap. Ja sam potom popio još dve flaše piva. Uzeo sam heroin i popušio dva džointa. Poslednje čega se sećam jeste da sam uzeo da pojedem parče pice - ispričao je silovatelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track