NOVA KRIVIČNA PRIJAVA: Saša Dragin optužen za uvoz 3.000 tona radioaktivnog đubriva!

Malverzacije bivšeg ministra

NOVA KRIVIČNA PRIJAVA: Saša Dragin optužen za uvoz 3.000 tona radioaktivnog đubriva!

Crna Hronika -
Tim radioaktivnim đubrivom đubrene su njive, čime su praktično otrovane zasađene biljke, te tako i hrana koja je od njih dobijena

BEOGRAD - Ozračio nas!Protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina policija je juče podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je omogućio unošenje skoro 3.000 tona radioaktivnog đubriva u Srbiju, njegovu preradu i skladištenje. Dragin je osumnjičen da je 12. avgusta 2009. godine doneo pravilnik o metodama ispitivanja đubriva iako to nije bilo u nadležnosti ministarstva kojim je rukovodio, o čemu je Kurir pisao još 2011. (vidi sliku)Podigao granicu- Tim pravilnikom drastično je povećana gornja granica radioaktivne kontaminacije, odnosno dozvoljene koncentracije radio-nukleida u neorganskom đubrivu. Iako se radioaktivnim otpadom smatra sve što pređe 3.000 bekerela, limit su tad podigli na 10.000 bekerela po kilogramu. Na taj način Dragin je omogućio da se u Srbiju uveze 2.900.000 kilograma đubriva s povećanom koncentracijom radioaktivnosti - navodi naš izvor.Tim radioaktivnim đubrivom đubrene su njive, čime su praktično otrovane zasađene biljke, te tako i hrana koja je od njih dobijena. Dragin je doneo ovaj pravilnik bez konsultacije sa stručnom javnošću iako Ministarstvo poljoprivrede nije bilo resorno nadležno za uvođenje odredaba o donošenju odluka o dozvoljenoj radioaktivnosti roba.

- Svaka roba ima određenu radioaktivnost, ali su to minimalne granice koje nisu opasne. Sva prekoračenja tih granica su zabranjena. Međutim, ukoliko država dozvoli veći procenat radioaktivnosti, nadležni u državi moraju se konsultovati sa stručnom javnosti - objasnio je izvor Kurira.„Slučaj Azotara“Ubrzo po donošenju ovog pravilnika formirana je Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, koja je pravilnik o veštačkom đubrivu proglasila nevažećim. Stručnjaci su utvrdili da je granica bezbedne radioaktivnosti prekoračena, pa je sporni pravilnik ukinut 23. septembra 2009. godine. Međutim, u periodu od mesec i po dana izvršen je uvoz spornog radioaktivnog đubreta i šteta je već napravljena.- Kazna koja je zakonom predviđena za ovo delo iznosi od jedne do osam godina zatvora - navodi naš sagovornik.Podsetimo, Dragin je optužen da je sa 20 saradnika pančevačku Azotaru oštetio za oko 25 miliona evra.

Kurir, 18.1.2011.
Kurir, 18.1.2011.

Uvezli ga zbog niže ceneMilan Đurić iz Centra za razvoj ekološke svesti „Izvor“ ranije je za Kurir izjavio da je radioaktivno đubrivo uvezeno zato što je njegova cena niža. Naime, što je đubrivo više radioaktivno, to mu je cena niža.- Raspon cena neorganskih đubriva na svetskom tržištu u direktnoj je vezi sa stepenom i količinom kontaminacije - objasnio je Milan Đurić.

Dragin tvrdi da je radio po zakonuSaša Dragin, kako Kurir nezvanično saznaje, saslušan je pre oko mesec dana u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala. Bivši ministar tad je odbacio sve optužbe, tvrdeći da je sve rađeno po zakonu.(J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track