SUĐENJE ZA POBUNU JSO: Zvezdan Jovanović optužio Čedu za ubistvo Đinđića!

Sporečkali se Jovanovići

SUĐENJE ZA POBUNU JSO: Zvezdan Jovanović optužio Čedu za ubistvo Đinđića!

Crna Hronika -
Nakon kraćeg dijaloga i odgovora na pitanja, Čedomir Jovanović je na nezgodno pitanje prezimenjaku Zvezdanu odgovorio da je on ubica njegovog prijatelja na šta je ovaj burno reagovao

BEOGRAD - Nisam ga ubio ja već vi i vaš prijatelj Dušan Spasojević, rekao je Zvezdan Jovanović lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću tokom njegovog svedočenja pred Specijalnim sudom za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Nastavak svedočenja lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića na suđenju osmorici pripadnika te jedinice za oružanu oružanu pobunu 2001. godine, danas je opet obeležio njegov verbalni sukob sa optuženim Zvezdanom Jovanovićem koji je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao atentator na premijera Zorana Đinđića.

Nakon kraćeg dijaloga i odgovora na pitanja, Čedomir Jovanović je na nezgodno pitanje prezimenjaku odgovorio da je on ubica njegovog prijatelja na šta je ovaj burno reagovao.

"Videćemo još da li je Zvedan Jovanović ubio Đinđića ili vi i vaš prijatelj Dušan Spasojević", rekao je Zvezdan Jovanović i zatražio "zaštitu od uvreda svedoka"".

Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić je potom apelovao na lireda LDP-a da se uzdrži od te vrste kvalifikacija, jer je njegovo da obezbedi red u sudnici i pored toga što je optuženi pravosnažno osuđen u drugom postupku za atentat na premijera.

Jovanović je četvrtog dana svog svedočenja u tom procesu ponovio da je JSO izazvala pobunu da bi destabilizovala državu i republičku vladu na čelu sa Zoranom Đinđićem i da je za to imala prećutnu podršku vojnih formacija , predsednika SRJ kao i kontakte sa zemunskim klanom.

Govoreći o mogućnostima za radikalizaciju protesta JSO i pregovorima Đinđića sa optuženim Miloradom Ulemekom legijom (faktičkim komadantom jedinice koji je već bio u penziji u to vreme) lider LDP-a je naveo da bi situacija u zemlji bila "kao u postsovjetskoj Rusiji" da pobuna nije okončana na način na koji jeste (pošto su načelnik i zamenik Državne bezbednosti Goran Petrović i Zoran Mijatović podneli ostavke a JSO se stavila pod direktnu kontrolu vlade, a ne više DB-a).

Lider LDP-a je tokom prva tri dana svedočenja u septembru tvrdio da je pobuna JSO bila politički motivisana kako bi se ponizio tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić i njegova vlada, kao i da su njeni pripadnici izašli na ulice "u koordinaciji sa Vojislavom Koštunicom".

Pobuna JSO bila je, kako tvrdi Jovanović, uvod u destabilizaciju države koja za direktnu posledicu ima ubistvo premijera.

Suđenje se nastavlja u petak svedočenjem bivšeg zamenika načelnika DB-a Zorana MIjatovića.

Na optuženičkoj klupi su bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić koji će biti dovedeni iz požarevačkog zatvora u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković doći će u sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra prošle godine.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track