Ohridski arhiepiskop Vraniškovski se žalio na presudu

Osuđen na tri godine zatvora

Ohridski arhiepiskop Vraniškovski se žalio na presudu

Crna Hronika -
Arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske Srpske pravoslavne crkve je u presudi na koju se žali Krivični sud u Skoplju osudio na tri godine zatvora zbog krivičnog dela pranja novca, zajedno sa 18 drugih lica iz Ohridske arhiepiskopije

SKOPLJE - Arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski, kome je prošle nedelje pismeno uručena presuda Krivičnog suda u Skoplju u kojoj je osuđen na tri godine zatvora, podneo je žalbu na tu odluku Apelacionom sudu u Skoplju, saopštila je Pravoslavna Ohridska arhiepiskopija.

Presuda je objavljena 2. jula a pismeno je uručena Vranišovskom prošle nedelje. Arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog je u presudi na koju se žali Krivični sud u Skoplju osudio na tri godine zatvora zbog krivičnog dela pranja novca, zajedno sa 18 drugih lica iz Ohridske arhiepiskopije. Oni su svi osuđeni na po dve godine zatvora uslovne kazne, ukoliko u sledećih pet godina ne ponove krivično delo.

Presudom Krivičnog suda u Skoplju konfiskovano je i 4.9 miliona denara sa računa Udruženja za unapređenje građanskih i verskih sloboda "Anastasia" iz sela Nižepolje kod Bitolja, kao i zemljište u selu Nerezi kod Skoplja površine 4.859 kvadrata i vrednosti 8.6 miliona denara, u vlasništvu Isajla Popova iz Bitole.

Arhiepiskop Jovan Vraniškovski u žalbi navodi da je "presuda diskriminatorska i da je donesena iz političkih razloga i da je sama po sebi protivrečna, nejasna i bez ijednog dokaza". U žalbi koju je Vraniškovski uputio Apelacionom sudu u Skoplju navodi se i da je "Pravoslavna Ohridska arhiepiskopija 12 godina od osnivanja na različite načine gonjena od (makedonskih) državnih vlasti i da je do danas odbijan njen zahtev za registrovanje u sudu čime bi postala legalna verska organizacija".

Vraniškovski je od svog imenovanja za arhiepiskopa Ohridske arhiepiskopije do sada već četiri puta u Makedoniji osuđivan na zatvorsku kaznu za krivična dela "samovlašće", "raspirivanje nacionalne i verske mržnje" i "utaja" i ovo mu je peto izricanje zatvorskih sankcija. Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan (Zoran) Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima. SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost. MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva a SPC je smatra raskolničkom dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji. MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track