Oslobođena tri pripadnika Gnjilanske grupe, u Preševu svečani doček!

Ratni zločin nad Srbima

Oslobođena tri pripadnika Gnjilanske grupe, u Preševu svečani doček!

Crna Hronika -
Sud je završio glavni pretres u tom postupku i preinačio prvostepenu presudu kojom je Memiši bio osuđen na 12 godina zatvora Feat Hajdari na 10, a Samet Hajdari na 15 godina zatvora tako što ih je oslobodio optužbi.

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je privor trojici optuženih pripadnika Gnjilanske grupe OVK jer ih je pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Gnjilanu 1999. godine nakon što je završen glavni pretres u drugom stepenu pred tim sudom, izjavila je portparol suda Mirjana Piljić.

Na slobodu su u sredu, shodno sudskoj odluci pušteni Aguš Memiši, Feat Hajdari i Samet Hajdari, precizirala je ona, i dodala da se svi ostali koji nisu u bekstvu od ranije brane sa slobode.

Sud je, prema njenim rečima, juče završio glavni pretres u tom postupku i preinačio prvostepenu presudu kojom je Memiši bio osuđen na 12 godina zatvora Feat Hajdari na 10, a Samet Hajdari na 15 godina zatvora tako što ih je oslobodio optužbi.

Presuda o celom slučaju u kom ima 17 optuženih za zločine nad Srbima i nealbancima na području opštine Gnjilane od juna do kraja decembra 1999. godine biće doneta naknadno pisanim putem.

Kada bude prosleđena svim strankama biće i javno objavljena. Osim ove trojice, prvostepenom presudom bili su osuđeni i Nazif i Ahmet Hasani na 13 godina zatvora, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora.

Šefket Musliju i Sadik Aliju koji su u bekstvu, osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora. Optužbi su prvostepenom presudom oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Apelacioni sud je otvorio glavni pretres (suđenje u drugom stepenu) u tom procesu, nakon što je na javnoj sedinci razmatrao žalbe optuženih i tužilaštva za ratne zločine na presudu kojom je 11 pripadnika te grupe bilo osuđeno na ukupno 116 godina zatvora, a šestorica oslobođena optužbi.

Žalbeni sud je odlučio da na glavnom pretresu sam izvede ključne dokaze, pošto je već jednom ukidao prvostepenu presudu u tom slučaju u decembru 2011. godine. Sada je u zakonskoj obavezi da donese konačnu odluku na koju više neće moći da se uloži žalba, već eventualno neki vanredni pravni lek. Odeljejnje za ratne zločine Viseg suda u Beogradu osudilo je 19. septembra 2012. 11 pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK zbog zločina nad Srbima 1999. u Gnjilanu, a šestoricu optuženih je oslobodilo optužbi.

Sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je prilikom izricanja presude da su osuđeni krivi za za silovanje dve zaštićene svedokinje, C1 i C2, pošto je sud utvrdio da su one silovane svakodnevno, da su tučene, davljene, kao i da su optuženi urinirali po njima nakon silovanja. Osuđeni su im tokom zlostavljanja takođe rekli da poruče Srbima koji hoće da se vrate da će "još gore proći". Optužnica tužilastva od 11. avgusta 2009. godine Semsiju Nuhiju, Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agusu Memisiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.Postupak se u odsustvu vodio protiv Fazlije Ajdari, Redžepa Aija, Šacira Šaćirija, Šefketa Muslijija, Sadika Alijija, Idrizaa Alijija i Ramadana Halimija.Na području Gnjilana je u periodu od juna do decembra 1999. godine ubijeno 80 osoba, a 260 zarobljeno, ali su za to, prema navodima Tužilastva za ratne zločine, odgovorne i druge jedinice OVK.

Stravična mučenja činjena su u podrumu gnjilanskog internata, kao i u jednom soliteru.Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osudeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudenje.

Suđenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.Doček za gnjilansku grupu u Preševu Veliki broj stanovnika Preševa priredio je doček i proslavu za pripadnike takozvane "Gnjilanske grupe", koje je Apelacioni sud za ratne zločine u Beogradu u sredu oslobodio optužbi za ratni zločin.

Jedan od bivših komandanata Oslobodiilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe (OVPMB) Orhan Redžepi rekao je FoNetu da je proslava povodom oslobađanja pripadnika te grupe trajala do duboko u noć.Na trgu ispred opštine vijorile su se albanske zastave.

Gnjilanska grupa uhapšena je pre pet godina pod optužbom za ratne zločine protiv Srba, Roma i Albanaca na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track