Margetić: Dinkića u vreći isporučiti evropskoj policiji

Teške optužbe: Hrvatski novinar o lideru URS

Margetić: Dinkića u vreći isporučiti evropskoj policiji

Crna Hronika -
Domagoj Margetić tvrdi da poseduje dokumentaciju kojom se potvrđuje da je Dinkić pronašao kiparski novac, koji je zatim opran prilikom kupovine 30 odsto udela u Mobtelu

BEOGRAD - Mlađo, pokrao si kiparske pare!Hrvatski novinar Domagoj Margetić tvrdi da poseduje dokumentaciju kojom se potvrđuje da je lider URS Mlađan Dinkić pronašao kiparski novac, koji je opran prilikom kupovine 30 odsto udela u Mobtelu!- Može Mlađa da kaže da lažem, ali imam dokument u kojem stoji njegov potpis i potpis predstavnika Martina Šlafa i njegovog ofšor holdinga. Dinkić hoće da ko u vicu verujemo njemu i da viče: „Majke mi, nisam! E pa, Dinkiću, možda nema više Verice Barać, ali okolnosti su htele da mi ovo završimo. Voleo bih da srpska policija ne uhapsi Dinkića, već da to urade evropske pravosudni organi, koji ispituju poslovanje kompletne „Hipo grupe“, preko koje su rađene sve transakcije vezane za aferu s kiparskim parama i kupovinom udela u Mobtelu. Neka ga Srbija uhapsi i izruči u vreći EU - oštar je Margetić, koji dodaje da za sve poseduje obimnu dokumentaciju od 1.420 strana sa svim računima i validnim dokumentima.Margetić zatim hronološki objašnjava tok kretanja novca:- S Kipra je novac prvo prebacivan u Anglo-jugoslav banku, Banku Franko Jugoslav i Zagrebačku banku, a odatle u „Hipo grupu“. Prvi trag novca s Kipra nađen je u dokumentima o „slučaju Mobtel“. „Hipo grupa“ je novac prebacila ofšor kiparskoj holding kompaniji čiji je većinski vlasnik Austrijanac Martin Šlaf, a koja je kasnije prodata vladi. U dokumentima se pominju sume od 340 miliona do 1,1 milijardu evra. Iz dokumenata se vidi da su se o prodaji dogovorili Dinkić i Šlaf. Telenor je prilikom kupovine Mobtela insistirao da se ugovorom obaveže vlada da garantuje da je transakcija s kiparskom holding kompanijom čista - naglasio je Margetić.

Crno na belo... Dinkićev potpis na ugovoru
Crno na belo... Dinkićev potpis na ugovoru

URS: Margetić je lud i plaćenikMarko Selaković, portparol URS, izjavio da su tvrdnje hrvatskog novinara neistinite i da je reč o pozivu na linč.- Dinkić definitivno nije najomiljeniji, ali da neko poziva da se stavi u vreću i izruči u EU - to je nedopustivo. Za tako nešto nisu dovoljni argumenti, za odgovor na tu tezu potreban je odgovor nadležnih organa, ali ne samo onih koji treba da provere po čijem nalogu Margetić to radi već i nadležnih koji se staraju o mentalnom stanju i zdravlju. Očekujemo da se utvrdi ko plaća Margetića da iznosi da iznosi neistine i da očekuje odgovore nadležnih - odgovaraju iz URS.

Trifunović: Predali smo materijal tužilaštvuPredstavnici Antikorupcijske lige Balkana predali su srpskom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću dokumentaciju na 2.500 strana po kojoj je bivši ministar Mlađan Dinkić navodno našao na Kipru državni novac Srbije nije ga prosledio u bužet već na tajne račune Hipo banke."Deo te dokumentacije Dinkić je označio sa "strogo poverljivo", a ona ukazuje da je na Kipru pronašao novac građana Srbije. Prema podacima glavnog austrijskog istražitelja u aferi Hipo Kristijana Bolera reč je o 18 milijardi evra", rekao je Darko Trifunović, koji se zajedno sa novinarom Domagojem Margetićem, u ime Anitikorupcijske lige Balkana Radisavljeviću predao dokaze u četvrtak uveče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track