VELIKI TRNOVAC: Električari došli da seku struju, spasila ih policija!

Vlasnik zaključao kuću kad su ušli

VELIKI TRNOVAC: Električari došli da seku struju, spasila ih policija!

Crna Hronika -
Pretio nam je na albanskom jeziku, a tek poneku reč prozborio je na lošem srpskom - pričaju Zoran Novković i Slađan Marković i dodaju da se plaše za bezbednost jer i dalje moraju da idu po tom kraju i da seku struju

VRANJE - Ekipa električara vranjske Elektrodistribucije, koju su činili Zoran Novković i Slađan Marković, zaputila se u Veliki Trnovac da iseče struju Albancu koji duguje veliku sumu. Umesto da isključe struju, završili su kao taoci, a oslobodila ih je policija.

Kada su ušli u dvorište da bi isključili struju, njih je vlasnik kuće tu zaključao. Električari koji isključuju struju zbog dugova odlaze i tamo gde Žandarmerija i policija nerado ili gotovo nikako ne idu - u albansko selo Veliki Trnovac nadomak Bujanovca, poznato kao jedan od glavnih centara za trgovinu drogom i ljudima.

- Pretio nam je na albanskom jeziku, a tek poneku reč prozborio je na lošem srpskom - pričaju Zoran Novković i Slađan Marković. Njih dvojica su i dalje uznemireni i uplašeni. Kako kažu, plaše se za bezbednost jer i dalje moraju da idu po tom kraju i da seku struju, pa ne žele da otkrivaju više detalja o svom zarobljeništvu.

- Jedva su stupili u kontakt s nama u Vranju, pa smo javili policiji. Tek kada je stigla policija, oslobođeni su - kaže direktor vranjske Elektrodistribucije Zoran Knežević.

Policija inače nerado zalazi u ovo mesto iako tamo postoji policijski punkt.Meštani Velikog Trnovca trenutno duguju više od 140 miliona dinara: svaka porodica u proseku je dužna po 100.000 dinara jer u selu ima oko 1.400 registrovanih strujomera. Koliko ima nelegalnih priključaka na struju, niko ne zna, ali se, prema procenama Elektrodistribucije, u tom kraju ukrade dve trećine potrošene struje.

Najviše nelegalne potrošnje je u albanskim selima Veliki Trnovac, Lučane, Končulj, Dobrosin...

- Struju najviše kradu oni koji se na prenosnu mrežu ilegalno priključuju. Krađa se lako uoči kada se uporedi količina struje koja je došla do trafostanice u selu s fakturama svakog domaćinstva.

Na našem konzumnom području čak 67 odsto struje se ukrade. Mnogi Srbi i Albanci troše struju i ne plaćaju - kaže Knežević.

Spasao radnike... Knežević
Spasao radnike... Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track