PILOT JUNAK: Srbin avionom sleteo na put usred Hrvatske

Pilot iz Kraljeva jedva izvukao živu glavu

PILOT JUNAK: Srbin avionom sleteo na put usred Hrvatske

Crna Hronika -
Dok je pljuštalo, oko mene su bili samo oblaci i planine. Nisam plašljiv, ali mi nije bilo svejedno. Morao sam odmah da reagujem, pa sam rešio da prinudno spustim avion, priča Milorad Matić

BEOGRAD - Pilot heroj!Srbin iz Kraljeva Milorad Matić (40) u petak je jedva izvukao živu glavu kad je zbog strašnog nevremena bio prinuđen da svojim malim avionom marke „sila 450C“ prinudno sleti na put u selu Srijem u Koprivničko-križevačkoj županiji u Hrvatskoj.Okružen planinama- Leteo sam iz Beograda prema Varaždinu, kad su se oblaci jako naoblačili, a kiša počela da pada. Odmah sam znao da ne smem da nastavim ka Varaždinu jer bih samo upao u strašno nevreme. Tada bi moglo da mi se dogodi da izgubim kontrolu, kao što se desilo prošle nedelje kolegi, koji se avionom zabio u planinu - priča ekskluzivno za Kurir hrabri pilot.On kaže da je u vazduhu bilo veoma napeto.- Dok je pljuštalo, oko mene su bili samo oblaci i planine. Nisam plašljiv, ali mi nije bilo svejedno. Morao sam odmah da reagujem. Zato sam rešio da prinudno sletim. Srećom, ovi avioni su sjajni i sposobni su da slete bilo gde. Spustio sam se na put i tu sam stao. Policija je došla radi regulisanja saobraćaja, a ja ću sačekati da se vremenski uslovi srede kako bih mogao da nastavim let - priča Matić s mesta događaja.Ponudio vožnjuOn je, inače, vlasnik kraljevačke kompanije „Aero ist Jurop“, koja se bavi proizvodnjom lakih aviona do 300 kilograma, baš kao što je i ovaj kojim je leteo.- Naši avioni su zapaženi širom Evrope i učestvuju u takmičenjima i na aeromitinzima, i vrlo su visoko kotirani, međutim, u Srbiji su slabo poznati. Baš zbog toga došao sam na ideju da ponudim probnu vožnju svakome ko želi da iskusi taj poseban osećaj letenja u avionu „sila 450“ - priča hrabri pilot iz Kraljeva.

Dinko VodanovićPILOT BIO HRABAR I SNALAŽLJIVDinko Vodanović, glavni istražitelj za vazduhoplovne nesreće u Hrvatskoj, kaže za Kurir da je pilot prinudnim sletanjem učinio pravu stvar.- Pilot je učinio pravu stvar. Bio je hrabar, snalažljiv i bolju opciju nije mogao da izabere - kaže Vodanović i dodaje da je o događaju obaveštena i Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čiji su ljudi izašli na teren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track