ZAVRŠNE REČI: Tužilaštvo traži 15 godina zatvora za Iliju Jurišića!

Tuzlanska kolona

ZAVRŠNE REČI: Tužilaštvo traži 15 godina zatvora za Iliju Jurišića!

Crna Hronika -
Tužilaštvo je obrazložilo da je tokom višegodišnjeg postupka dokazano da je Jurišić izvršio ratni zločin i da treba da bude osuđen na zatvorsku kaznu

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je danas sudu da ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića osudi na 15 godina zatvora zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, kada je poginuo najmanje 51 vojnik.

U završnoj reči na ponovljenom suđenju, Tužilaštvo je obrazložilo da je tokom višegodišnjeg postupka dokazano da je Jurišić izvršio ratni zločin i da treba da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Nakon što Jurišićeva odbrana izloži svoju završnu reč, Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazaće datum za izricanje prvostepene presude u tom slučaju.Jurišsiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i naložio da mu se suđenje ponovi pred prvostepenim sudom i novim sudskim većem.

Istog dana Apelacioni sud mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dve i po godine.Njemu se ponovo sudi zbog optužbe Tužilaštva za ratne zločine da je, kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna", 15. maja 1992. godine, rečima "na vatru odgovori vatrom".

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Prvostepeni sud je dobio nalog i da utvrdi da li je Jurišić znao za "perfidni plan" kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud treba da istraži i utvrdi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u Bosni.Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu, ističući da mu je "savest mirna i obraz čist".

Pored ostalog, on je naveo da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj poternici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja