Zijadu Turkoviću 40 godina robije za ubistva i pljačke!

Završeno najveće suđenje u posleratnoj BiH

Zijadu Turkoviću 40 godina robije za ubistva i pljačke!

Crna Hronika -
Sudija Izo Tankić izrekao je Zijadu Turkoviću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, koliko je dobio i njegov saučesnik u zločinačkim radnjama Milenko Lakić

SARAJEVO - Najveće suđenje u istoriji posleratne BiH završeno je pred sudom izricanjem presude Zijadu Turkoviću i njegovoj zločinačkoj organizaciji, koji su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Sudija Izo Tankić izrekao je Zijadu Turkoviću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, koliko je dobio i njegov saučesnik u zločinačkim radnjama Milenko Lakić.

Saša Stjepanović osuđen je na 12 godina zatvora, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godine, dok su optužbi oslobođeni Nijaz Zuban i Hilmija Mašović.

U obrazloženju presude navodi se da su osuđeni krivi što su povezivanjem i dogovaranjem te samostalnim orzganizovanjem napravili više krivičnih dela (ubistva, pokušaj ubistva, preprodaja droge, pljačka Kargo centra na sarajevskom aerodromu i preuzimanje akcija fabrike čarapa Ključ.

Inače Zijad Turković nije prisustvovao izricanju presude.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da su zadovoljni jedinstvenom kaznom zatvora te je poručio svim građanima da vladavina zakona živi u Bosni i Hercegovini te da agencije za sprovođenje zakona dobro rade svoj posao.

- Najveća zločinačka organizacija u postdejtonskoj BiH pravično je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od ukupno 100 godina. Moram istaći da bi, da agencije za provođenje zakona nisu uspele otkriti sve kriminalne radnje ove organizacije, do sada imali još niz krivičnih dela koje bi ova zločinačka organizacija izvršila, ali je to sprečeno. Tužilaštvo nije zadovoljno tim delom oslobađajuće presude, ali zato ćemo uložiti žalbu - kazao je Grubešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja