HAPŠENJE U VRANJU: 7 privedenih zbog malverzacija pri gradnji stanova
Foto: Rojters

Akcija policije u toku

HAPŠENJE U VRANJU: 7 privedenih zbog malverzacija pri gradnji stanova

Crna Hronika -
Sumnja se da su time stekli protiv pravnu imovinsku korist od blizi dva miliona evra

VRANJE - Policija je u Vranju uhapsila sedam osoba osumnjičenih da su zloupotrebama prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1,8 miliona evra.

Kako se navodi, sedam osoba je uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, građenje bez građevinske dozvole i poreska utaja.

U nastavku akcije na suzbijanju nelegalne gradnje i zloupotreba vezanih za izdavanje građevinskih dozvola na ime izgradnje stambeno-poslovnih objekata, uhapšeni su bivše odgovorno lice u preduzeću ""Europetrol"" G. V., odgovorna lica u preduzeću AD "7 juli" D. J. i N. S., odgovorno lice građevinske inspekcije za Vranje V. J. i građevinskog inspektora za Vranje Z. C., odgovornog projektanta inžinjerske komore Srbije S.R. i načelnika Opštinske uprave Vranja N. LJ.Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još devet osoba: S. S., S. M., I. S, Ž. M., V. J., B. M., B. P., M. Z. i S. P.Kako se navodi u saopštenju, postoje osnovi sumnje da su D. J. N. S. i G. V zaključivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji društava "7 juli" sa "Europetrolom" omogućili tom preduzeću da od 2008. do 2010. godine, obavi bespravnu izgradnju objekata na četiri lokacije, bez građevinskih dozvola.Na te četiri lokacije, samo su tri lokala imala potvrde za adaptaciju i sanaciju objekata, dok za jedan nisu posedovali nikakvu dokumentaciju.

Osumnjičeni su postojeće objekte srušili i izgradili nove poslovne objekte, suprotno Generalnom urbanističkom planu grada Vranja u tome periodu i sagradili objekte sa uvećanom kvadraturom u odnosu na postojeću za 1.397 metara kvadratnih, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Poreske uprave Vranje, tržišna vrednost izgrađenih objekata iznosi 209.550.000 dinara.

Na taj način osumnjičeni su za razliku između tržišne vrednosti lokala i troškova izgradnje lokala, pribavili protivpravnu imovinsku korist za "7. juli" i "Europetrol" u iznosu većem od 1,8 miliona evra odnosno 176.864.546,27 dinara.

Ostali osumnjičeni neobavljanjem službene dužnosti ili prekoračenjem ovlašćenja omogućili su osumnjičenima D. J. N. S. i G.V. sticanje te protivpravne koristi.

Akciju su izveli Uprava kriminalističke policije MUP-a i Policijska uprava u Vranju u saradnji sa Bezbednosno - informativnom agencijom, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja