TUZLANSKA KOLONA: Iliji Jurišiću ponovo 12 godina za napad na vojnike JNA!

Nije došao na izricanje presude

TUZLANSKA KOLONA: Iliji Jurišiću ponovo 12 godina za napad na vojnike JNA!

Crna Hronika -
Jurišić nije došao na izricanje presude, jer je prema obrazloženju njegovog branioca Đorđa Dozeta, na bolničkom lečenju u Tuzli na koje je primljen 28. novembra. Advokat je sudu dostavio medicinsko opravdanje za svog branjenika, prema kome ima srčane probleme

BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine ponovo je danas osudilo na 12 godina zatvora ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića, jer je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik.

Jurišić nije došao na izricanje presude, jer je prema obrazloženju njegovog branioca Đorđa Dozeta, na bolničkom lečenju u Tuzli na koje je primljen 28. novembra. Advokat je sudu dostavio medicinsko opravdanje za svog branjenika, prema kome ima srčane probleme.

Jurišić, prema rečima sudije, i nije obavezan da prisustvujeizricanju presude. To je Jurišiću druga prvostepena presuda, jer mu je prvu kaznu kojom je bio osuđen isto na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem. I na novu presudu Jurišić i tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će doneti konačnu odluku u tom slučaju.

Sud je utvrdio da je Jurišić kriv, jer je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BIH kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, rečima "na vatru odgovori vatrom".

Dozet: Ne znam da li će Jurišić ponovo doći u Srbiju

Branilac Ilije Jurišića advokat Đorđe Dozet rekao je danas da ne zna da li će Jurišić ponovo doći u Srbiju pošto je danas ponovo osuđen na 12 godina zatvora za izdavanje naredbe za napad na tuzlansku kolonu 1992. istakavši da će se sigurno žaliti na presudu.

"Ilija Jurišić u Beograd je dolazio po pravdu i uredno se tri godine odazivao svim sudskim pozivima. On nije morao iz Tuzle da dolazi u Srbiju, jer Srbija nema nikakvo pravo da dela na teritoriji Bosne i Hercegovine", rekao je Dozet novinarima ispred Specijalnog suda.

Advokat je ustvrdio da njegov branjenik "15. maja 1992. nije ukaljao svoj obraz" i da je to pokušao da dokaže dolazeći na sva suđenja jer je imao "gorštačku hrabrost i čast".

"Ne znam da li će opet doći, da li će se usuditi. Ali mi ćemo se boriti da bude jača sila prava od prava sile", rekao je Dozet i uputio kritke na račun rada srpskog pravosuđa.

On je dodao da će žalba sigurno biti uložena Apelacionom sudu, koji je već jednom ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na istu kaznu od 12 godina zatvora.

Naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića. Muslimansko -hrvatske jedinice Teritorijalne odbrane uz pripadnike paravonje jedinice Zelene beretke pucali su najpre na vozače, pa na vojnike koji nisu bili spremni za borbu i nisu imali oružje uz sebe da bi mogli da se odbrane.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu ističući da mu je "savest mirna i obraz čist".

Pored ostalog naveo je da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj poternici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.Posle ukidanja prve presude Jurišić je u oktobru 2010. pušten da se brani sa slobode i na suđenja je do danas redovno dolazio iz Tuzle.

Tužilaštvo zadovoljno presudom Jurišiću

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je Tužilaštvo zadovoljno presudom kojom je Ilija Jurišić danas osuđen na 12 godina zatvora zbog izdavanja naredbe za napad na tuzlansku kolonu vojnika koji su se povlačili iz kasarne.

"Ovo suđenje je bilo suđenje visokog rizika, uz mnogo pritisaka na sud, naročito političkih. Ali sud je pokazao da se držao zakona i pravde", rekao je Vekarić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude.Vekarić je naglasio da je Tužilaštvo zadovoljno jer je sud utvrdio da su navodi optužnice tačni i napomenuo da će nakon razmatranja pisanog otpravka presude odlučiti o daljim koracima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track