SELO SMRTI: S kim da slavimo kada su komšije pobijene

U Velikoj Ivanči nema ko da dočeka Novu godinu i Božić

SELO SMRTI: S kim da slavimo kada su komšije pobijene

Crna Hronika -
U zaseoku Stubline, gde je Ljubiša Bogdanović (60) ubio 13 ljudi, umesto novogodišnjih ukrasa okačene su umrlice. Nije nam ni do kakvog slavlja. Ljubiša nas je unakazio. Da se živi, mora se, ali teško je, preteško. Kažu da, kad prođe godina, biće lakše, ali ovako nešto se ne zaboravlja. Svakog dana nam je sve gore, priča za Kurir Svetlana Milošević

VELIKA IVANČA - Miris smrti!Velika Ivanča, selo u kojem je 9. aprila Ljubiša Bogdanović (60) ubio 13 ljudi, među kojima i dvogodišnjeg dečaka, devet meseci posle nezapamćenog zločina i dalje živi u strahu i sećanju na ubijene komšije. Masovni ubica zatro je tri kuće i pet porodica zavio u crno. Dok se širom Srbije proslavlja Nova godina i sprema Božić, u ovom mestu nikome nije do slavlja.Istinu odneo u grobVelika Ivanča sumorna je i gotovo prazna, a umesto novogodišnjih ukrasa u zaseoku Stubline okačene su umrlice. Meštani koji su ostali i dalje preživljavaju Ljubišin masakr, a svakog dana im je sve teže. I dalje se pitaju zbog čega je Bogdanović pobio pola sela, ali istinu nikada neće saznati jer je monstrum tajnu odneo u grob.Aleksandar Stekić, kome je Ljubiša ubio majku Draganu i babu Danicu, priča da mu je godina na izmaku najgora u životu.- Jedva čekam da se 2013. završi. Kad god izađem iz kuće, setim se tragedije. Gde god pogledam, nema žive duše, sve kuće su zatvorene i prazne. Nemam s kim da popričam. Zima je, pa je meni, ocu Radoju i stricu Radoslavu još teže. Retko izlazimo, pa nam se slike užasa stalno vraćaju. Bilo, ne ponovilo se - kaže Aleksandar i dodaje da njegov otac Radoje zaplače svaki put na pomen ubijene supruge Dragane.Vasilije i Svetlana Milošević, čiju je kuću Ljubiša zaobišao u krvavom pohodu, kroz plač kažu da sada žive kao vukovi samotnjaci.- Nije nam ni do kakvog slavlja. Ljubiša nas je unakazio. Da se živi, mora se, ali teško je, preteško. Ničemu se ne radujemo. Letos smo otkazali proslavu osamnaestog rođendana našem unuku. Ne priliči da se veselimo, a i s kim da slavimo kada su nam komšije pobijene. Kažu da će biti lakše kad prođe godina, ali ovako nešto se ne zaboravlja. Svakog dana nam je sve gore - priča Svetlana.Čuje ubijenu komšinicuMiloševići pričaju da nikako ne mogu da zaborave stravične slike zločina.- Taj prizor nam je stalno u glavi. Ponekad mi se učini da čujem ubijenu komšinicu Ljubinu kako kašlje, kako nešto priča u dvorištu... - u suzama priča Svetlana.Komšija Milovan Kostadinović ne može da zaboravi masakr.- Ovo je bio miran kraj, a sad smo obeleženi za ceo život. Da sam mlađi, odmah bih se odselio. Žena i ja smo sami, posećuju nas deca. Pre neki dan bio nam je komšija iz drugog sela. Plakao je za malim Davidom. Svi se pitaju kako je Ljubiša mogao da puca u dete, ali kad je ubio svog sina... - s mukom u glasu kaže Milovan.

Nezapamćeni masakrPOBIO POLA SELA, PA PUCAO SEBI U GLAVULjubiša Bogdanović je 9. aprila u ranu zoru ubio majku Dobrilu, sina Branka i još 11 komšija, među kojima i dvogodišnjeg Davida. Po dolasku patrole pucao sebi u glavu u dvorištu porodične kuće.

Sina sanjam svake večeriJavorka Bogdanović, koja je preživela muževljeve metke, živi sama u porodičnoj kući. Žali za sinom Brankom i svekrvom Dobrilom i svakog dana sebi postavlja pitanje: „Zašto ih je Ljubiša ubio?“.- Sanjam Ljubišu kako mi govori: „Umro je, umro je“. Kada ga pitam ko, probudim se... Sin Branko mi svake večeri dolazi u san. Tada mi je lepo, ali kad se probudim, njega nema, pa nema. U njegovu kuću nemam snage da uđem, a ka kućama mrtvih komšija ne mogu ni da pogledam - plačući kaže Javorka.Ona ne uspeva da skrene misli sa ove tragedije.- Po ceo dan krunim kukuruz i razmišljam. Imam hiljadu pitanja, a nijedan odgovor. Kada bih znala zbog čega je moj muž to uradio, rekla bih svima. Da olakšam i svoju, ali i duše pokojnih - tužna je Javorka.Kaže da joj ljudi govore da je imala sreće što je preživela.- Crna je moja sreća - dodaje Javorka.

Dvorište DespotovićaPETAO KUKURIČE SVAKOG DANAOd petočlane porodice Despotović nakon Ljubišinog pokolja ostao je samo jedan petao.- Jadničak je preživeo. Svakog jutra kukuriče u dvorištu Despotovića. Preko dana kljuca sa komšijskom živinom, a uveče se vraća kod Despotovića. Kao da ne želi da napusti ognjište - kaže Vasilije Milošević.Miloševići hrane i Lolu, psa ubijenih Ljubine i njenog sina Miloša Ješića.- Posle zločina nije ga bilo danima. Onda se vratio i stalno leži ispred zaključanih vrata.

Beograd 3. 2.
Beograd 3. 2.

 Jagodina 15. 7.
Jagodina 15. 7.

Arilje 5. 7.
Arilje 5. 7.

Leskovac 29. 9.
Leskovac 29. 9.

KRVAVI ZLOČINI KOJI SU OBELEŽILI 2013.Beograd 3. 2.Davitelj dobio 15 godina robije Aleksandar Šundić (23) zadavio je 3. februara Stelu Gundelj (26), a osam meseci kasnije pravosnažno je osuđen na 15 godina robije! Pre ubistva, Stela je raskinula s Aleksandrom, što on nije mogao da podnese jer je bio bolesno ljubomoran. Jagodina 15. 7.Žandarm ubio i spalio mladiće Pripadnik Žandarmerije Aleksandar Krstić (33) uhapšen je zbog sumnje da je 15. jula ubio, a zatim spalio Srđana Tomića (27) i Aleksandra Nedeljkovića (29). Kao motiv zločina Krstić je naveo dug prema Nedeljkoviću od 5.000 evra. Tela su nađena u selu kod Rekovca.Arilje 5. 7.Macolom ubio majku i strine! Mileta Sarić (55) iz sela Visoko kod Arilja ubio je 5. jula udarcima macole u glavu majku Slobodanku (75) i strine Milenu (82) i Kosaru (83), a potom se obesio. Mileta je noć pre zločina pio rakiju, a seljani kažu da je, kad bi popio malo više, postajao agresivan i maltretirao roditelje i komšije. Leskovac 29. 9.Udavila ćerku, pa se otrovala Suzana Ranđelović (42) iz Donjeg Bunibroda kod Leskovca zadavila je u noći između 29. i 30. septembra ćerku Nataliju (12), a potom popila sonu kiselinu! U kritičnom stanju prevezena je u leskovačku bolnicu, a potom na VMA, gde je ubrzo izdahnula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track