Najnovije vesti

ZAVRŠENO SASLUŠANJE: Dragan Đurić ostaje u pritvoru!
Foto: Dado Djilas

Privatizacija Veterinarskog zavoda

ZAVRŠENO SASLUŠANJE: Dragan Đurić ostaje u pritvoru!

Crna Hronika
00:00h
Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je da je vlasnik "Zekstre" i predsednik FK "Partizan" Dragan Đurić saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal i da mu je određen 48 časovni pritvor

BEOGRAD - Vlasnik "Zekstre" i predsednik FK "Partizan" Dragan Đurić saslušan je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela policija u vezi sa privatizacijom "Veterinarskog zavoda" i njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova.

Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je da je vlasnik "Zekstre" i predsednik FK "Partizan" Dragan Đurić saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal i da mu je određeno policijsko zadržavanje do 48. časova.

Tužilaštvo je, takođe, predložilo da se Đuriću odredi pritvor, a o tom predlogu odluku bi danas ili sutra trebalo da donese sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda), dodao je Radisavljević.

Tužilac je napomenuo da je tužilaštvo nakon saslušanja, donelo naredbu o sprovđenju istrage protiv Đurića u vezi sa privatizacijom "Veterinarskog zavoda".

Dačić: Privođenje Đurića dokaz da nema privilegovanih

Premijer i ministar unutrašnmjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da privođenje vlasnika kompanije Zekstra Dragana Đurića u sklopu istrage o privatizaciji Veterinarskog zavoda pokazuje da nema privilegovanih bez obzira na poznanstva.

"Institucije će raditi svoj posao", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da Đurić nije saslušan po pozivu policije nego po pozivu tužilaštva.

Podestimo Dragan Đurić, vlasnik Zekstre i predsednik FK Partizan, pojavio se danas na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je ranije da je vlasnik "Zekstre" i predsednik FK "Partizan" Dragan Đurić došao na saslušanje u Tužžilašštvo za organizovani kriminal.

Naime, Đurić se odazvao pozivu tužilaštva, precizirao je Radisavljavić.

Da podsetimo protiv predsednika Partizana Dragana Đuriać 27. decembra prošle godine je podneta više puta najavljivana krivična prijava zbog zloupotreba tokom privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun.Ovu informaciju za CINS (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije) je potvrdio Milorad Veljović, direktor policije.„Jeste, podneta je krivična prijava, a tužilaštvo će na osnovu nje procenjivati koliko ima dokaza i koje će mere preduzeti“, rekao je Veljović.

Dragan Đurić je kroz firmu Zekstra Grupa – Zekstra postao većinski vlasnik Veterinarskog zavoda Zemun februara 2005.

Prvu sumnju u legalnost ove kupovine izrazio je Savet za borbu protiv korupcije dve godine ranije – neposredno nakon Đurićeve pobede na tenderu, kada je svrstao ovu kupovinu u najkarakterističnije slučajeve kršenja zakona u postupku privatizacije.

Sa obzirom na to da se Zekstra bavi proizvodnjom tekstila, ova firma nije ispunjavala uslove za privatizaciju Veterinarskog zavoda. Kupovinu preduzeća pomogao je Milan Pešut, vlasnik Bankoma iz Zemuna – firme koja se bavi traženom delatnošću. Pešut je sa Đurićem ušao u partnerski odnos kako bi Zekstra formalno zadovoljila postavljene uslove i postala većinski vlasnik Zavoda.

Učešćem u kupovini Bankom je dao legitimitet Zekstri i osigurao joj pobedu na tenderu, a Pešut je bez ijednog uloženog dinara dobio oko jedan odsto vlasništva nad preduzećem koje je kupljeno za više od devet miliona evra.

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije piše da je Agencija za privatizaciju na javnom tenderu diskriminisala drugog ponuđača – konzorcijum zaposlenih u Zavodu – i njihovu ponudu. Prema oceni Saveta, Đurićev konzorcijum nije formiran na vreme, a navodno je izvršen i pritisak na članove Tenderske komisije kada je donosila odluku o kupcu.

Nakon prodaje, konzorcijum zaposlenih u Zavodu podneo je prigovor Ministarstvu za privredu i privatizaciju, a potom i tužbu Vrhovnom sudu Srbije, čime je počela dvogodišnja borba za ovo preduzeće.Veterinarski zavod Zemun nalazi se na listi 24 spornih privatizacija.

Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije, ranije je rekao medijima da su „određene osobe”, povezane sa privatizacijom Zavoda, već ispitane.

Đurić je izjavio da je početkom decembra imao sam hiruršku intervenciju u inostranstvu, a potom i kontrolu, i to je jedini bio razlog njegovog odlaska iz zemlje.

" Nemam razloga da bežim i budalaština je da sam zato otišao. Beograd je moj grad, meni je ovde najlepše i nikada ne bih otišao jer sam hrabar čovek. Ukoliko treba da se proveri privatizacija Veterinarskog zavoda, neka se to uradi, ali tu sam da dokažem da sam u pravu. Nikada nisam lagao i krao, i to ću dokazati, rekao je on.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track