AFERA VETERINARSKI ZAVOD: Đurić uhapšen, iz firme ispumpao 207 miliona!
Foto: Nemanja Pančić

Predsednik Partizana iza rešetaka

AFERA VETERINARSKI ZAVOD: Đurić uhapšen, iz firme ispumpao 207 miliona!

Crna Hronika -
Vlasnik „Zekstre“ Dragan Đurić saslušavan u Tužilaštvu punih šest sati, a zatim odveden u pritvor zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica i oštetio Veterinarski zavod

BEOGRAD - Tvrdi da je samo investirao u posao!- Nije vam dobar zaključak! Nisam imao nameru da oštetim Veterinarski zavod, niti da nezakonito pribavim protivpravnu imovinsku korist konzorcijumu „Zekstra-Bankop“. Nisam izvršio nikakvo krivično delo. Naprotiv, investirao sam u to preduzeće!Sprovođenje u pritvorOvo je, kako Kurir nezvanično saznaje, u ponedeljak na saslušanju pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal izjavio vlasnik „Zekstre“ i predsednik FK Partizan Dragan Đurić. On je juče priveden zbog sumnje da je od 2006. do 2010. godine zloupotrebom položaja odgovornog lica omogućio konzorcijumu „Zekstra-Bankop“ pribavljanje imovinske koristi veće od 207 miliona dinara.Prvi čovek FK Partizan, kako navodi naš izvor, u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici stigao je već oko 8.20 sati, u pratnji advokata.- Delovao je nervozno i uplašeno. Saslušanje je bilo zakazano za 9.00 sati, ali on je došao ranije. Odmah mu je uručeno rešenje o zadržavanju i on je nešto posle 14 sati sproveden u pritvor u istoj zgradi - navodi on.Draganu Đuriću, kako kaže, očigledno je bilo nelagodno i pokazivao je nervozu dok je odgovarao na pitanja.- Po svemu sudeći, bio je uplašen, ali i iznenađen kada mu je saopšteno da će posle saslušanja ostati u pritvoru - kaže on i objašnjava da mu je pritvor određen kako ne bi uticao na svedoke, ali i zbog opasnosti od bekstva.Tokom saslušanja prvi čovek FK Partizan pokušao je da objasni da kupovina Veterinarskog zavoda nije, kako sumnja tužilaštvo, bila sračunata na to da se iz tog preduzeća ispumpa novac, već da se u njega investira i tako zaradi.- „Zekstra“ je, kako je rekao, napravila konzorcijum sa firmom „Bankop“ i ove dve firme su tako objedinjene, kao najbolji ponuđači, pobedile na tenderu za kupovinu Veterinarskog zavoda. Naveo je i da su dugoročno imali nameru da investiraju u proizvodnju stočne hrane i da tako zarade - kaže izvor Kurira iz istrage. Kako navodi, Đurić je potvrdio da su pravljenjem konzorcijuma, na čijem je čelu bio, bili ispunjeni uslovi za kupovinu jer se firma „Bankop“ bavila proizvodnjom stočne hrane.Pravdanje- Potvrdio je i da „Zekstra“ sama nije ispunjavala uslove jer se bavila trgovinom tekstila, ali da je preduzeće „Bankop“ već bilo u toj grani privrede i da su stvaranjem konzorcijuma stvoreni uslovi da kupe to državno preduzeće - navodi izvor Kurira.

Kurir 25. decembar 2013.
Kurir 25. decembar 2013.

Kurir 14. novembar 2013.
Kurir 14. novembar 2013.

Ivica DačićNEMA ZAŠTIĆENIHPremijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da privođenje vlasnika kompanije „Zekstra“ Dragana Đurića u sklopu istrage o privatizaciji Veterinarskog zavoda pokazuje da nema privilegovanih, bez obzira na poznanstva.- Institucije će raditi svoj posao - rekao je Dačić.

Miljko RadisavljevićPREDLOŽEN PRITVOR ZA ĐURIĆATužilac Miljko Radisavljević potvrdio je da je tužilaštvo predložilo da Đuriću bude određen pritvor, o čemu će konačnu odluku doneti sudija za prethodni postupak.- Tužilaštvo je nakon saslušanja donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Đurića u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica - potvrdio je tužilac Miljko Radisavljević.

Poslednje rečiĐURIĆ: JA SAM HRABAR, NEĆU DA BEŽIMU poslednjem intervjuu pre hapšenja, koji je Kurir juče objavio, upitan da li je bežao iz zemlje zbog istrage u vezi sa Veterinarskim zavodom Đurić je rekao:- Nikad ne bih otišao jer sam hrabar čovek. Ukoliko treba da se proveri privatizacija Veterinarskog zavoda, neka se to uradi, ali tu sam da dokažem da sam u pravu. Nikada nisam lagao i krao, i to ću dokazati.Počasni krugOBIŠAO SARADNIKE PRE ODLASKA U PRITVORKako Kurir nezvanično saznaje, Đurić je juče pre saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal obišao saradnike u SC Partizan Teleoptik u Zemunu.- Došao je oko 8 sati i pozdravio se sa najbližim saradnicima. Videlo se da mu nije svejedno, ali sigurno je da nije očekivao da će biti zadržan u pritvoru - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track