SAMI U ŠUMI: Policajci spasli decu iz kanjona punog vukova!
Foto: Thinkstock

Avantura umalo skupo koštala četvoricu dečaka

SAMI U ŠUMI: Policajci spasli decu iz kanjona punog vukova!

Crna Hronika -
Drama: Đ. R. (15), D. R. (14) , S. M. (13) i A. R. (12) krenuli na izlet, ali se izgubili na Svrljiškoj planini. Spasioci ih posle višečasovne potrage pronašli promrzle i uplašene

NIŠ - Drama sa srećnim krajem!Četvorica mališana iz niškog sela Kamenica satima su bila izgubljena u kanjonu Srećkovog vrela, surovom i opasnom planinskom kraju, bez adekvatne odeće, hrane i vode. Dečacima koji su krenuli u istraživanje Kameničkog visa na Svrljiškoj planini opasnost je pretila i od vukova, ali je drama srećno okončana jer su ih posle višečasovne potrage spasli niški policajci.Otišli na izletĐ. R. (15), D. R. (14) , S. M. (13) i A. R. (12) u petak po podne otišli su na izlet, ali ih je uhvatila noć, pa su zalutali u najnepristupačniji deo planine. Nekoliko sati kasnije policija ih je pronašla promrzle, gladne i uplakane, ali na sreću nepovređene. Spaseni su zahvaljujući najmlađem članu te družine, A. R., koji je spasioce mobilnim navodio do mesta na kojem su ostali zarobljeni.Nenad Stoiljković, komandir Policijske stanice „Pantelej“, kaže da je spasilačka ekipa oformljena odmah nakon informacije da su deca izgubljena u planini.- Uputili smo na Kamenički vis dva vozila sa šest policajaca i dva žandarma. Bili smo svesni da je svaki trenutak dragocen jer je taj kraj poznat kao surov i opasan i za odrasle, a kamoli za decu. Tamo vrlo lako može doći do povređivanja, a kako je noć padala, postojala je opasnost da decu napadnu vukovi, kojih ima mnogo na planini - objašnjava Stoiljković.Policajac Zoran Nikolić, koji je pronašao izgubljene mališane, ističe da niko od članova patrole nije razmišljao o svojoj bezbednosti, već samo o bezbednosti dece.- To je ogromno područje, veličine Niške kotline, samo što je planinsko. Teško je bilo i pretpostaviti gde se nalaze. Najpre smo otišli na izletište Dabilo, uključili smo svetlosnu i zvučnu rotaciju u nadi da će nas deca čuti. Kad smo shvatili da su predaleko od nas, krenuli smo pešice. Jedan dečak nas je pozivao telefonom i objašnjavao nam je kako izgleda teren na kojem se nalaze - objašnjava Nikolić.Veza se prekidalaKako kaže, veza se više puta prekidala, pa su spasioci svaki put strahovali da deca više neće pozvati.- Bila je mrkla noć, baterijama smo osvetljavali stazu i dozivali decu, ali satima nije bilo nikakvog odgovora. Na osnovu opisa, pretpostavio sam da su u kanjonu Srećkovog vrela, pa smo se uputili tamo. Padali smo, bauljali, pocepali smo i uniforme, ali smo sve to zaboravili kad smo ugledali dečja lica. Prišao sam im i kazao da je sve gotovo i da se više ne plaše - opisuje Nikolić kraj drame.

U službi građana... Policajci su satima pretraživali planinu
U službi građana... Policajci su satima pretraživali planinu

Spasilac sa ocem dečaka... Zoran Nikolić i Dejan Rinčić
Spasilac sa ocem dečaka... Zoran Nikolić i Dejan Rinčić

Sad se sti de da izađu iz kućeDejan Rinčić, otac najmlađeg člana ove bratije, zahvalan je policajcima što su pronašli male avanturiste.- Kad se to dešavalo, bio sam u Nišu, nisam ni znao da su deca otišla u planinu. Oni tako često idu u šetnju po selu, ali nismo pretpostavili da mogu otići tako daleko. Hvala policiji što su stigli na vreme i doveli ih kući - ističe Rinčić.Dečaci nakon istraživačke avanture ne izlaze iz kuće. Kako objašnjava Rinčić, razlog je to što se druga deca sad šale na njihov račun.- Napravili su i grupu na Fejsbuku na kojoj teraju šegu o tom događaju. Decu je sramota da izađu u selo, a kamoli da se pojave u novinama - kaže Rinčić.

Sličan slučajBRAĆA SE SAKRILA U ŠUMISličan slučaj nestanka dece desio se 15. novembra u Novom Pazaru kad su braća od 14 i osam godina otišla od kuće zbog loše ocene iz vladanja. Drama koja je trajala dva dana okončana je kad su dečaci nađeni kako šćućureni leže ispod drveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track