Najnovije vesti

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Radomir Marković još nije saslušan!

Advokat ga posetio u Zabeli

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Radomir Marković još nije saslušan!

Crna Hronika
00:00h
Marinkov je napomenuo da ni on kao branilac, kao i njegov klijent bivši načelnik RDB Radomir Marković nije primio poziv za saslušanje povodom ubistva Slavka Ćuruvije

BEOGRAD - Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji se sumnjiči da je nalogodavac ubistva novinara Slavka Ćuruvije još nije saslušan o tom slučaju, izjavio je njegov advokat Vladimir Marinkov.

Marinkov je napomenuo da ni on kao branilac još nije primio poziv za saslušanje.

Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkom zatvoru "Zabela", a Marinkov je rekao da se sa njim sreo u utorak ujutro, pre nego što su uhapšena dvojica osumnjičenih, Milan Radonjić i Ratko Romić, tako da nisu ni razgovarali o tom slučaju.

Takođe jedan od njegovih branilaca Dušan Mašić rekao je da je jutros posetio Markovića u zatvoru u Požarevcu, gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora, i da je sa njim razgovarao o tom slučaju.

"On je zatečen svim ovim što se dešava i ne zna o čemu se radi. Još uvek nije saslušan u vezi sa ubistvom Ćuruvije, ali smo se dogvorili da me zove kad tužilac odredi datum saslušanja"", rekao je advokat Mašić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je jutros naredbu o sprovođenju istrage protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog sumnje da su izvršili ubistvo novinara i vlasnika lista "Telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.Istraga je pokrenuta protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, načelnika Šestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u u DB-u Miroslava Kuraka, precizirao je on.

Tužilaštvo je predložilo da se Radonjiću i Romiću odredi pritvor, a odluku o tom predlogu doneće u toku dana sudija za prethodni postupak pošto ih sasluša, rekao je Radisavljević.Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna poternica.Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazaće istraga rekao je Radisavljević.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „overile" i jednim pucnjem u glavu.Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osdujeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja