SRAMOTA: Tužilac oslobodio razbojnike zbog nestanka struje!

Neviđeni propust niškog pravosuđa

SRAMOTA: Tužilac oslobodio razbojnike zbog nestanka struje!

Crna Hronika -
Procedura Osumnjičeni za napad na Milovanoviće pušteni iz pritvora jer nisu saslušani u zakonskom roku; Sudiji za pripremno ročište tužilaštvo u Nišu vezalo ruke

NIŠ - Svi u neverici!Petorica razbojnika osumnjičenih da su 8. januara satima tukli i pretili ubistvom bračnom paru Milovanović iz aleksinačkog sela Krušje pušteni su na slobodu jer ih zbog nestanka struje Više tužilaštvo u Nišu nije saslušalo u zakonskom roku! Ovaj propust pravosuđa izazvao je revolt u niškoj policiji, a u neverici su i žrtve razbojništva Milica (78) i Živko Milovanović (78), koje je šokiralo saznanje da su njihovi mučitelji ponovo na slobodi!Tužilaštvo negira krivicuMarko Lj. (21), njegov otac Goran (52), njihovi poznanici Nikola Đ. (19) i Slavko M. (21), kao i taksista Slobodan D. (25), svi iz okoline Aleksinca, uhapšeni su 15. januara zbog sumnje da su vezali i pretukli bračni par Milovanović i pretili im smrću, a ukrali su im 1.120 evra i 18.000 dinara.- Razbojnici su u petak dovedeni kod Aleksandra Teodosića, sudije za pripremno ročište niškog Višeg suda, koji je trebalo da donese odluku o pritvoru. Međutim, on ih je pustio na slobodu jer Tužilaštvo nije saslušalo osumnjičene, što je zakonski uslov za određivanje pritvora - rekao je izvor Kurira.Vladimir Pavlović, portparol niškog Višeg tužilaštva, tvrdi da je o pritvoru odlučivao sudija te da oni nisu odgovorni što razbojnici više nisu iza rešetaka.- Napisali smo predlog za određivanje pritvora, ali nismo mogli da ih saslušamo budući da nije bilo struje. O pritvoru odlučuje sudija, a ne mi, tako da ne snosimo nikakvu odgovornost za ovo što se desilo - objasnio je Pavlović.Međutim, kako Kurir saznaje u Višem sudu, sudiji za pripremno ročište tužilaštvo je vezalo ruke.- Tačno je da je tužilaštvo priložilo predlog za određivanje pritvora otkucan na pisaćoj mašini jer nije bilo struje. Međutim, tužilac nije saslušao nijednog osumnjičenog, a pošto im nije pruženo pravo na odbranu, sudija nije imao zakonski osnov da im odredi pritvor. Zakonski rok za zadržavanje je istekao i morali su da budu pušteni na slobodu - objasnili su sagovornici Kurira.Sudija uzalud čekaoU Višem sudu ističu da je od hapšenja osumnjičenih do dovođenja pred sudiju prošlo više od 40 sati, a da za to vreme nije preduzeta nijedna radnja!- Takođe, sudija za pripremno ročište je u petak ostao duže na poslu, struja je došla i osumnjičeni su mogli da budu saslušani, ali tužioci su već otišli kući - kaže naš izvor.

Načelnik ogorčenDA LI DA NE HAPSIMO KAD NEMA STRUJE?Šef niške policije Srđan Grekulović kaže da je o ovom skandalu obavestio svoje pretpostavljene u MUP Srbije.- Ne želim da nekog optužujem niti da vršim pritisak na pravosuđe, ali je čudno da se ovakvi razbojnici puštaju na slobodu zato što je nestala struja! Da li to znači da mi ne treba da hapsimo kad nema struje - zapitao se on.

Baka: Strahujemo za naše životeMilica Milovanović, čijeg su supruga Živka pred njenim očima razbojnici pretukli motkom, stavljali mu pištolj na glavu i mačetu pod grlo, kaže da ne može da poveruje da su se razbojnici izvukli.- To je sramota i strahota. Kad smo čuli da su ti monstrumi, koji su satima mučili mog muža i pretili mu smrću, ponovo na slobodi samo zato što je nestala struja, nismo mogli da poverujemo svojim ušima. Taman smo počeli da se oporavljamo od prvog šoka, uvereni da će dugo ostati iza rešetaka, a sada ponovo strahujemo za svoj život. Policiji svaka čast, ali je ovo sramota za pravosuđe! Da li će taj tužilac da dođe da nas brani ako razbojnici pokušaju da nam se osvete - pita Milica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track