BRUKA: Razbojnici na slobodi jer je tužioca mrzelo da kuca na pisaćoj mašini!

Zašto osumnjičena petorka nije zadržana u pritvoru

BRUKA: Razbojnici na slobodi jer je tužioca mrzelo da kuca na pisaćoj mašini!

Crna Hronika -
Osumnjičeni koji su mučili bračni par u Aleksincu nisu pritvoreni zbog lenjosti zamenika u niškom tužilaštvu; Tužilac nije saslušao razbojnike jer zbog nestanka struje njihove izjave nije mogao da kuca na kompjuteru

NIŠ - Zašto ih plaćamo!Petorica razbojnika, koji su 8. januara mučili bračni par Milovanović iz aleksinačkog sela Krušje, spasli su se pritvora jer je tužioca mrzelo da njihove izjave kuca na pisaćoj mašini, s obzirom na to da u zgradi tužilaštva nije bilo struje. Tužilac tako, zbog lenjosti, nije ni saslušao osumnjičene, a propust je još skandalozniji jer su razbojnici na policijskom saslušanju priznali delo i do detalja opisali kako su se iživljavali nad sedamdesetosmogodišnjim supružnicima Živkom i Milicom Milovanović.

Iskucao samo predlog za određivanje pritvoraPodsetimo, Marko Lj. (21), njegov otac Goran Lj. (52), njihovi poznanici Nikola Đ. (19) i Slavko M. (21) i taksista Slobodan D. (25), svi iz okoline Aleksinca, uhapšeni su 15. januara, a u petak je trebalo da ih sasluša viši javni tužilac, nakon čega bi sudija odlučio o određivanju pritvora. Međutim, tužilac se pred sudijom pojavio samo s predlogom za određivanje pritvora otkucanim na pisaćoj mašini, ali ne i s izjavama o saslušanju osumnjičenih, zbog čega ih je sudija pustio na slobodu.Neprihvatljivo obrazloženjeZoran Krstić, predsednik Višeg suda, ističe da ne vidi nijedan razlog zašto tužilaštvo nije saslušalo osumnjičenu petorku.- Tačno je da tog dana nismo imali struje, ali oko 15 sati kod mene je došao tužilac i tražio pisaću mašinu. Dao sam mu mašinu, papir i indigo, a sve to sam poslao i sudiji za pripremni postupak kako bi mogla da se sprovede propisana procedura pre određivanja pritvora. Obrazloženje da osumnjičeni nisu mogli da budu saslušani zbog nestanka struje je neprihvatljivo jer nigde nije propisano da izjave treba da budu otkucane na računaru - objašnjava Zoran Krstić.Mogao i da napiše izjavuOn ističe da čak i da tužilac nije imao pisaću mašinu, zapisnik o saslušanju mogao je da napiše i rukom.- To bi omoguće osumnjičenima da pročitaju zapisnik i potpišu ga, što bi bilo dovoljno za njegovu verodostojnost. Mi smo u petak čitavog dana normalno radili, bez obzira na nestanak struje. Kucali smo na laptopovima, koji rade na baterije, pa smo onda dokumentaciju nosili na štampanje kod kolega sudskih izvršitelja, koji su imali struju, jer naš rad podrazumeva strogo poštovanje rokova - ističe predsednik Višeg suda u Nišu.Kako kaže, sudija za pripremni postupak nije imao drugog izbora nego da pusti osumnjičene jer nisu saslušani, što je zakonski uslov za određivanje pritvora.

Sud nije kriv... Zoran Krstić
Sud nije kriv... Zoran Krstić

IživljavanjePIŠTOLJ NA GLAVU, MAČETU POD GRLOPodsetimo, osumnjičeni razbojnici su satima mučili Živka Milovanovića naočigled njegove supruge. Prislanjali su mu pištolj na glavu, stavljali mačetu pod grlo, a kad su pokušali da mu odseku uvo, nesrećni starci dali su im sve što su imali - 1.120 evra i 18.000 dinara. Razbojnici su se na polasku izvinili žrtvama što su im napravili darmar po kući.

Tužilaštvo istražujeBIĆE POSLEDICARepubličko javno tužilaštvo smatra da je nedopustivo puštanje iz pritvora osumnjičenih za pljačku, koje je pravdano nestankom struje.- RJT i Državno veće tužilaca će ispitati slučaj i, ako se utvrdi propust na strani tužioca, odgovorni će snositi posledice - saopštilo je tužilaštvo.

ČINJENICEHronologija događaja- 8. januar - Razbojnici satima tukli i pretili ubistvom bračnom paru Milovanović- 15. januar - Niška policija uhapsila osumnjičene- 17. januar - Posle isteka 48 sati, osumnjičeni pušteni na slobodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja