NAGRAĐEN ZA PODVOĐENJE: Zbog greške suda makro će zadržati svu imovinu!

SRAMOTA: Sajo Italijan nekažnjen za organizovanje prostitucije

NAGRAĐEN ZA PODVOĐENJE: Zbog greške suda makro će zadržati svu imovinu!

Crna Hronika -
Rešenje o oduzimanju imovine stečene kriminalom može biti doneto najkasnije tri meseca nakon pravosnažne presude, a u slučaju Safeta Cucaka prošlo je osam meseci

BEOGRAD - Nekažnjen!Safet Cucak (52), zvani Sajo Italijan, makro koji je u Srbiji osuđen na deset i po godina zbog trgovine ljudima, zbog neažurnosti Apelacionog suda zadržaće svu milionsku imovinu stečenu kriminalom, saznaje Kurir. Kad izađe s robije, Cucaka će sačekati lokali i klubovi u Novom Pazaru, stanovi i poslovni prostori u Beogradu, automobili, novac na računima i brojna druga imovina koja se vodi na njega i članove njegove uže i šire porodice.Žalili se- Tužilac Gordana Jekić Bradajić 2009. godine podigla je optužnicu protiv Cucaka i odmah podnela i zahtev za privremeno oduzimanje imovine. Ona je kasnije otišla u Specijalno tužilaštvo, a sudija Zorana Trajković osudila ga je na deset i po godina za trgovinu ljudima - kaže naš sagovornik. On, međutim, ističe da je zahtev za privremeno oduzimanje imovine zbog žalbi odbrane otišao u Apelacioni sud 4. maja 2012.- I šta se dogodilo? Presuda je postala pravosnažna 18. septembra 2012. godine, a odluka Apelacionog suda o trajnom oduzimanju imovine stigla je do sudije u Višem sudu osam meseci nakon presude, dakle 8. maja 2013. godine! Apsolutno nije jasno zašto im je trebalo toliko da odluče - priča naš izvor.Novi zakonCucakova odbrana je, navodi Kurirov sagovornik, tu kardinalnu neažurnost Apelacionog suda iskoristila jer je u međuvremenu stupio na snagu novi zakon o oduzimanju imovine.- Tu se navodi da se imovina može oduzeti samo tri meseca nakon pravosnažne presude, a u Cucakovom slučaju je prošlo osam! I eto, zbog nečije lenjosti osuđenom makrou ostala je milionska imovina stečena od trgovine ljudima i prostitucije - rezignirano je konstatovao naš sagovornik.

PresudaOSUĐENI NA UKUPNO 39 GODINASafet Cucak osuđen je kao vođa sedmočlane grupe trgovaca ljudima. Grupa je od 2003. do 2008. u Beogradu i Novom Pazaru varala siromašne žene, a potom ih uz silu i pretnju primoravala da se prostituišu i daju im zarađeni novac. Osim Cucaka, osuđeni su i Izet Habibović i Slaviša Vidojević na po sedam godina, Samel Škrijelj na pet godina i deset meseci, a Faik Cucak na tri godine zatvora. Sevdija Markišić osuđena je na kaznu zatvora od dve godine i sedam meseci, a Cucakova supruga Nada Stojković na tri godine zatvora.

Odgovor Apelacionog sudaPREDMET JE BIO OBIMANU Apelacionom sudu nisu poricali da su napravili grešku.- Izrada odluke trajala je duže nego obično zbog obimnog predmeta i zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa - bilo je sve što nam je saopšteno iz ovog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track