ODSLUŽIO DVE TREĆINE KAZNE: General Lazarević uskoro na slobodi?!
Foto: Rojters

Izrečene pravosnažne presude

ODSLUŽIO DVE TREĆINE KAZNE: General Lazarević uskoro na slobodi?!

Crna Hronika -
Milan Petrović iz advokatske kancelarije "Petrović" kaže da očekuje da bi to privremeno puštanje moglo da se desi tek za nešto više od godinu dana, pošto se postavlja pitanje da li će se računati da je Lazarević služio kaznu i kada je bio privremeno pušten na slobodu zbog operacije

BEOGRAD - Penzionisani general Vladimir Lazarević, kome je danas smanjena kazna zbog zločina na Kosovu na 14 godina, mogao bi uskoro da se nađe na slobodi. General Lazarević je u pritvoru već skoro devet godina, a praksa Haškog Tribunala je da se osuđenici puste na slobodu posle dve trećine odslužene kazne.

Lazarević se dobrovoljni predao Hagu, gde je stigao 3. februara 2005, što znači da će u toku ove godine odslužiti dve trećine kazne.

Branislav Tapušković, poznati beogradski advokat koji je učestvovao u suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, kaže da je izvesno da će Lazarević biti pušten na slobodu.

- Svi koji su odlužili dve trećine kazne su izašli na slobodu. Kao što je Ojdanić pušten, i svi ostali krajišnici, tako će i on. To je princip - rekao je Tapušković.

On dodaje da ne postoji način da se tako nešto spreči.

- To pravilo počinje da važi svuda u Evropi. I kod nas počinje da se primenjuje. To je civilizacijski standard - dodaje on.

Milan Petrović iz advokatske kancelarije "Petrović", koja se bavila Lazarevićevim predmetom, objašnjava da je do sada predsednik Tribunala u Hagu donosio odluku o tome da li će zatvorenik biti pušten iz pritvora. On kaže da očekuje da bi to privremeno puštanje moglo da se desi tek za nešto više od godinu dana, pošto se postavlja pitanje da li će se računati da je Lazarević služio kaznu i kada je bio privremeno pušten na slobodu zbog operacije.

Petrović dodaje da do sada nije bila praksa da se ne računa vreme koje je provedeno van pritvora, ako je zbog bolesti ili operacije, pogotovu zato što je on u tom periodu bio pod nadzorom. Podsećamo, Lazarević je na privremenu slobodu radi operacije pušten 25. maja 2009, a u Tribunal se vratio 6. avgusta iste godine. Gotovina pušten, a Lazareviću godinu dana manje Pre početka suđenja, u medijima je moglo da se čuje dosta komentara da četiri generala treba da budu puštena, kako je bilo i sa Ante Gotovinom, Ramušom Haradinajem i Momčilom Perišićem.

Sva trojica su oslobođena jer sud nije prihvatio optužbe za "zajednički zločinački poduhvat" i za "nasilno proterivanje civila". Lazarević, zajedno sa ostalim je optužen za "zločinački poduhvat nasilnog progona Albanaca" s ciljem etničkog čišćenja Kosova u korist Srba. Radi se o suđenju po komandnoj odgovornosti, koja je upravo spasila Gotovine dugogodišnje kazne.

Milan Petrović, koji je trenutno u Hagu, kaže da nije zadovoljan presudom.

- Sudsko veće je uvažilo sve žalbene navode, a onda je izreklo smanjenu kaznu za godinu dana, što je bilo iznenađujuće. Očekivali smo znatno povoljniju presudu, pošto je prihvaćen veći deo žalbenih navoda. Samo godinu dana je malo - navodi Petrović.

Advokat Tapušković kaže da je očekivao iste standarde za sve, što se očigledno nije desilo.

- Ovo što sam ja očekivao, iako nisam na tom predmetu nista radio, kada je u pitanju komandna odgovornost, da oni pricipi koji su primenjeni u slučaju Gotovina i Markača da ce dobiti svoje mesti i u ovoj priči. Opet se radi o dvostrukim aršinima - rekao je Tapušković.

Sam se predao Hagu

Vladimir Lazarević je 17. haški optuženik iz Srbije i Crne Gore koji se sam predao. Ovu odluku pozdravio je tadašnji državni vrh. Optužnica protiv njega je podignuta 2003, a u Hag je stigao početkom februara 2005. Lazarević je u Hag stigao u pratnji tadašnjeg ministra pravde u Vladi Srbije Zorana Stojkovića i člana Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Zorana Lončara. On je prvi od četiri generala "kosovske četvorke", koji je odlučio da se preda tom sudu. General Vladimir Lazarević optužen je pred Haškim Tribunalom za kršenje zakona i običaja ratovanja i za zločine protiv čovečnosti na Kosovu 1999. Oni su optuženi da su krivi za kampanju masovnog proterivanja kosovskih Albanaca 1999. tokom koje je, kako je utvrdilo Prvostepeno veće, Kosovo napustilo najmanje 700.000 ljudi. Prilikom odlaska, Lazarević je džipom odvezen na pistu beogradskog aerodroma, odmah je ušao u avion i nije se obratio novinarima. Pre puta u Hag, s Lazarevićem se pozdravio sa tadašnjim gradonačelnikom Niša Smiljkom Kostićem. On je priredio koktel u čast haškog optuženika, a Lazarević tom prilikom nije želeo da daje izjave novinarima.

- Zahvaljujem, gospodine gradonačelniče, na ličnoj podršci i naročito na podršci svojih sugrađana, Nišlija. Živi bili, pa se ja nadam da ćemo se uskoro i videti - rekao je tom prilikom Lazarević.

Kada je podignuta optužnica protiv njega, Lazarević je rekao da "nije iznenađen, još manje zatečen".

- Lično, iskren sam potpuno, ničega se ne bojim... vojnik sam i prihvatam svaku odgovornost, svaki zadatak, svaku obavezu. Moja je glava mnogo, nebrojeno mnogo puta bila na nišanu neprijatelja - rekao je 2003. godine Lazarević u intervjuu dnevniku "Vesti". Stavljena tačka na predmet "kosovske šestorke"

Nisam uprljao svoju uniformu

General Lazarević je rekao pre nego što je otišao u Hag da - treba čuti šta kažu majke i očevi poginulih vojnika u bombardovanju i terorističkim akcijama, kako žive oni kojima su najmiliji oteti i od kojih nema ni traga ni glasa. Treba pročitati poruke ranjenih, ratnih invalida... Poruke koje dan-danas svakodnevno stižu od ljudi koji su branili ovu zemlju, a ničim nisu uprljali svetu uniformu srpskog vojnika.

General Nebojša Pavković

Tačka na predmet nekadašnje kosovske šestorke, a danas četvorke, stavljena je danas, izricanjem konačne presude Nikoli Šainoviću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću. Prvostepenom presudom, Tribunal je, 29. februara 2009, nepravosnažno osudio Šainovića (64) i generale Pavkovića (66) i Lukića (57) na po 22 godine zatvora.bivši predsednik Srbije, koji je prvostepenom odlukom oslobođen svih optužbi, kao i Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je, nakon što je osuđen na 15 godina zatvora, postigao dogovor sa Tužilaštvom, prihvtio navode iz prvostepene presude tako da je Tužilaštvo odustalo od žalbe pa je Ojdanić prošle godine izašao iz pritvora u Sheveningenu jer je odslužio dve trećine određene kazne. Šainović je 1999. bio potpredsednik vlade SRJ; Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, a Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu. Negirajući odgovornost za zločine na Kosovu, četvorica osuđenih tvrdili su, u žalbenom postupku, da su na Kosovu delovala zakonito, u odbrani zemlje od terorističke OVK, koja je nastojala da otcepi pokrajinu, i istovremene agresije NATO-a iz vazduha.

Fila: Šainović dogodine na slobodi

Branilac bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikole Šainovića, advokat Toma Fila, kome je Haški tribunal danas smanjio kaznu sa 22 na 18 godina, rekao je da zadovoljan i da veruje da će njegov klijent dogodine biti kod kuće.

- 'Zadovoljan sam što je skinuto četiri godine tako da će Šainović dogodine da bude kod kuće. Ipak, to ne znači da mislim da je on kriv niti da to prihvatim - rekao je Fila. On je istakao i da je sudija Tudž Muh Ahmedov izneo mišljenje da Šainović nije kriv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track