BANJALUKA: Zoranu Ćopiću četiri godine robije!

Osuđen Šarićev saradnik

BANJALUKA: Zoranu Ćopiću četiri godine robije!

Crna Hronika -
Vrhovni sud Republike Srpske doneo je konačnu presudu po kojoj je Zoran Ćopić osuđen na četri godine robije zbog pranja novca stečenog trgovinom narkotika i njegovo ubacivanje u privredne tokove

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske osudio je danas Zorana Ćopića, bivšeg saradnika odbeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, na četiri godine zatvora zbog ubacivanja "prljavog novca" u privredne tokove Srpske.

Presuda je konačna i na nju 46. godišnji Ćopić, kome su oduzete sve akcije u Šećerani u Bijeljini i biće predate na upravljanje nadležnim organima u entitetu, nema pravo žalbe.

Direktor Ćopićevog preduzeća "Aviorent" Drago Nižol osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 konvertibilnih maraka (oko 2.000 evra) zbog nesavesnog poslovanja iz nehata.

Ovo je treća presuda u ovom slučaju u kojem je ranije izmenjen deo optužnice koji se odnosi na vezu Ćopića s Darkom Šarićem.

Naime, Veće Vrhovnog suda RS-a je na ponovljenom suđenju odbacilo kao materijalne dokaze Specijalnog tužilaštva telefonske razgovore Ćopića i Šarića, koje su snimili istražioci iz Srbije.

Ćopić je 18. jula prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora zbog pranja novca odbeglog crnogorskog narkobosa putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina i Nižolu (53) od četiri meseca "iza rešetaka".

Tom presudom Ćopiću se od njegovog preduzeća "Agrokop" trebalo da oduzme 51 odsto akcija bijeljinske Šećerane, finansijska imovina od oko 2,6 miliona maraka, kao i avion "cisterna" od "Aviorenta".

U decembru prošle godine Vrhovni sud Srpske je ukinuo osuđujuće presude Ćopiću i Nižolu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS-a.

Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine u Banjaluci, a od tada je bijeljinska Šećerana bila u kolapsu.

Ćopiću trajno oduzeta imovina od 10 miliona evra

Nakon što je danas Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio presudu Zoranu Ćopiću, bivšem saradniku odbeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, time mu je trajno oduzeta imovina vredna 20 miliona maraka (oko 10 miliona evra), za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog dela.

To je do sada najveća vrednost trajno oduzete imovine ne samo u RS-u, već i u regionu, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, uz napomenu da je ovo i prva pravosnažna presuda u predmetu "Šarić" koji se vodi u više zemalja.

Iz entitetskog MUP-a podsećaju da je njihova Jedinica za finansijske istrage i utvrđivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog dela radila na istrazi u predmetu "Ćopić" 3,5 godina.

U Srpskoj je do sada ukupno blokirana imovina vredna 49 miliona konvertibilnih maraka, za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog dela, od čega je do sada trajno oduzeta imovina vredna 21 milion maraka (računajući i Ćopićevu).

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je danas Ćopića na četiri godine zatvora zbog ubacivanja "prljavog novca" u privredne tokove Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track