BANJALUKA: General Novak Đukić pušten na slobodu!
Foto: Rojters

Ustavni sud BiH ukinuo presudu

BANJALUKA: General Novak Đukić pušten na slobodu!

Crna Hronika -
Podmetnuti su mu bili i advokati tokom suđenja, u prvom i drugom stepenu, i sve u cilju da se krivci amnestiraju, na podao način, a sjajan čovek i oficir kazni na 25 godina robije. Sada će, konačno, početi da se utvrđuje istina, a generalu sleduje sloboda i, siguran sam, na njegovo robijanje je stavljena tačka, rekao je advokat Tomić

BANJALUKA - Srećan sam ne samo zbog sebe, već i zbog svoje porodice, prijatelja i svih koji su bili uz mene u godinama dok sam robijao, iako to nisam zaslužio, jer sam nevin postao sužanj.

Ovim rečima je general Novak Đukić u banjalučkom zatvoru u četvrtak prokomentarisao vest da će od petka konačno biti na slobodi, pošto je Ustavni sud BiH prihvatio njegovu apelaciju i ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH, koji mu je „narezao“ dvadesetpetogodišnju robiju, zbog zločina na „Tuzlanskoj kapiji“ 25 maja 1995. godine.

Ustavni sud je ocenio da je prekršena Evropska povelja o ljudskim pravima, pošto je njemu suđeno po KZ BiH, donetom 2003 godine, a ne po KZ SFRJ, koji je morao da bude relevantan.

Najveći deo robije Đukić je proveo je u fočanskoj kaznionici, a od letos, pošto je teško oboleo, premešten je u banjalučki zatvor.

- Velika je sramota BH društva što je ovolike godine robijao nevin čovek, jedini osuđen i optužen za zločin na „Tuzlanskoj kapiji“, i niko od njegovih nadređenih i podređenih, mada imamo jaku argumentaciju da nije bilo ni govora o artiljerijskom dejstvu, već o diverzantskoj akciji - kaže advokat Duško Tomić, koga je general angažovao posle pravosnažnosti presude.

- Podmetnuti su mu bili i advokati tokom suđenja, u prvom i drugom stepenu, i sve u cilju da se krivci amnestiraju, na podao način, a sjajan čovek i oficir kazni na 25 godina robije. Sada će, konačno, početi da se utvrđuje istina, a generalu sleduje sloboda i, siguran sam, na njegovo robijanje je stavljena tačka.

Nelogično je, ocenjuje Tomić, pored ostalog, što su protiv Đukića svedočili visoki oficiri nekadašnje VRS, „kako bi zaštitili sebe i one koje su učinili sve da se krivica usmeri u pogrešnom pravcu“.

General je u više navrata pisao čelnicima Tuzle, nevladinim organizacijama u tom gradu, tražeći i moleći da se zajedno ustreme i utvrde istinu o zločinu, da svi koji su krivi odgovaraju, ali odgovora i dobre volje nije bilo...

- Istina o „Tuzlanskoj koloni“ nasušna je potreba, jer je suludo za takav zločin okriviti jednog čoveka koji je, očigledno, iskorišćen kao koleteralna šteta, i kolektivno jedan narod, što je ravno zločinu - kaže Tomić.

- Precizna odgovornost omogućiće ispravljanje nepravde i prema generalu i narodu kom pripada, a oni koji su učinili, sve je izvesnije, diverzantsko - teroristički akt, neka odgovaraju i oni imaju imena i prezimena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track