NOVA AFERA U BIH: Šverc jajnih ćelija postao unosan biznis?!
Foto: Reuters

Pokrenuta istraga

NOVA AFERA U BIH: Šverc jajnih ćelija postao unosan biznis?!

Crna Hronika -
Postoji sumnja da su embrione, bez znanja pacijenata, švercovale dve do tri privatne klinike zadužene za veštačku oplodnju u BiH, a da u celoj aferi imaju umešane prste i neki lekari koji rade u javnim zdravstvenim institucijama.

SARAJEVO - Postoji sumnja da pojedine privatne klinike u Bosni i Hercegovini krijumčare jajne ćelije zbog veštačke oplodnje, a neke od destinacija su Srbija, Izrael, Turska, Grčka...

Pozivajući se na svoje izvore, Večernji list u svom izdanju za BiH tvrdi da saznanja o krijumčarenju jajnih ćelija i embriona postoje u lekarskim krugovima i ministarstvima zdravlja, kao i da je policijska istraga, zbog komplikovanosti i osetljivosti ove problematike, spora.

Rezultati tih istraga su, kako se navodi, do samog kraja neizvesni. Za sada, piše list, postoji sumnja da su embrione, bez znanja pacijenata, švercovale dve do tri privatne klinike zadužene za veštačku oplodnju, a da u celoj aferi imaju umešane prste i neki lekari koji rade u javnim zdravstvenim institucijama.

Zbog osetljivosti teme mediji teško dobijaju informacije, a o ovoj temi ne želi da priča nijedan ministar ili načelnik klinike.

List podseća da je manipulacija sa embrionima bilo i da je to potvrdila istraga Uprave federalne policije koja se vodi protiv “Euromedical” klinike iz Sarajeva, koja se bavi pružanjem usluga veštačke oplodnje.

Prema nezvaničnim informacijama, ukazuje se, “Euromedical” je nelegalno iz BiH iznosio jajne ćelije, a službenici Federalne uprave policije su, u sklopu istrage, razgovarali o tome sa primarijusom dr Fahrudinom Kulenovićem, predsednikom Lekarske komore Sarajevske županije, još u decembru, kao i sa nekima od pacijenata koji su koristili usluge „Euromedicala“.

Prema novom zakonu o lečenju neplodnosti, čije je usvajanje zastalo u Parlamentu FBiH, uvodi se niz sankcija za pravne i fizičke subjekte koji manipulišu jajnim ćelijama.

Ako zakon bude usvojen, vestačku oplodnu bi nadziralo posebn stručna komisija, što do sada nije bila praksa.

Tim zakonom je predviđena zabrana davanja ili primanja ovčane naknade ili druge koristi od darivanja jajnih ćelija.

Predviđena je i zabrana sklapanja drugih oblika pisanog ili usmenog dogovora o darivanju jajnih ćelija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track