MALVERZACIJE U HIDROTEHNICI: Policija istražuje kupovinu mašine za 6,68 miliona evra!

Oštećen budžet direkcije za građevinsko zemljište Beograda

MALVERZACIJE U HIDROTEHNICI: Policija istražuje kupovinu mašine za 6,68 miliona evra!

Crna Hronika -
Prilikom raspisivanja tendera za izbor izvodjača za kopanje velikog kanalizacionog tunela od Velikog sela do Višnjičke ulice, naknadno je ubačena stavka da je za izgradnju tunela potrebna nova, neupotrebljavanja tunelska iskopna mašina - TBM, popularno nazvana krticom

BEOGRAD - Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kupila je preduzeću "Hidrotehnika" mašinu za kopanje kanalizacionih tunela, koja košta 6,68 miliona evra, a za taj iznos oštećen je budžet Direkcije, a time i grada, a policija već sedam dana "češlja" slučaj "Interceptor".

Prilikom raspisivanja tendera za izbor izvodjača za kopanje velikog kanalizacionog tunela od Velikog sela do Višnjičke ulice, naknadno je ubačena stavka da je za izgradnju tunela potrebna nova, neupotrebljavanja tunelska iskopna mašina - TBM, popularno nazvana "krticom".

Firme "Hidrotehnika" i "Ferbild", koje su bile rivali u nadmetanju za posao, dostavile su identične ugovore o kupoprodaji sporne mašine i oba zaključena 14.7.2006. godine sa istim dobavljačem "Aktiv projekt menadžmentom" iz Graca. Za oba preduzeća cena je bila ista, 6,68 miliona evra, a ugovor se smatrao zaključenim pod uslovom da jedan od njih bude proglašen za najboljeg ponudjača na konkursu Direkcije.

Analizom predračuna, koji se odnosi na nabavku, transport, montažu i kasniju demontažu "krtice", utvrđeno je da je za ovu stavku "Hidrotehnika" ponudila 9,37 miliona evra, a na taj način Direkcija im je praktično kupila skupocenu mašinu.

"Ovo je prvi put da je neki investitor zahtevao od izvođača radova da ima novu mašinu i samim tim sebi podigao troškove", rečeno je u Direkciji, koja je na kraju, za izgradnju interceptora platila 6,5 milijardi dinara i potpisala 18 aneksa ugovora.

Kako pišu "Novosti", kupljena mašina plaćena je čak dva miliona evra više nego što se prodaje u Evropi.List navodi i da je i sam izbor preduzeća "Hidrotehnike" za izvodjača opsežnih radova propraćen mahinacijama.Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda je procenila vrednost posla na 2,98 milijardi dinara. Kao najbolji ponudjač izabrana je firma "Ferbild" čija je ponuda iznosila 3,1 milijardu.

Međutim, oni odustaju od planiranog posla i dobrovoljno gube bankarsku garanciju od 100 miliona dinara, koju je usput izdala Agrobanka.

Posle toga jedini ponudjač koji je ostao u trci je bila hirma "Hidrotehnika", koja je ponudila 4,1 milijardu dinara. Ali, čim je ovo preduzeće preuzelo ovaj izuzetno komplikovan i obima posao uzela je "Ferbild" za partnera i glavnog izvodjača radova.

U ponudi na tenderu "Hidrotehnika" je navela da joj je jedan od podizvodjača "Geosonda fundiranje" čiji je većinski vlasnik isti čovek koji je vlasnik "Ferbilda".

"Hidrotehnika" je ceo posao na izgradnji interceptora trebalo da završi za dve godine, a finiširali su za sedam. Nikakve kaznene penale zbog trostrukog probijanja roka nisu platili, navodi list.

Izbušeno je 6,7 kilometara kanalizacionog kolektora, ali on još ne može da se koristi. Da bi to bilo moguće, potrebno je uložiti još 15 milijardi dinara i izgraditi deonicu do Ušća na Novom Beogradu i fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja