KRAĐA TESTOVA: Četvoro u sredu na optuženičkoj klupi
Foto: Dado Djilas

Epilog male mature

KRAĐA TESTOVA: Četvoro u sredu na optuženičkoj klupi

Crna Hronika -
Optužena je Zorica Matić koja se sumnjiči za krađu testova, Željko Cvetković, Nenad Mijalković i Dragana Dončić koji se terete za krivično delo prikrivanje

BEOGRAD - Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u sredu bi trebalo da počne suđenje protiv četvoro optuženih za krađu testova za polaganje male mature u junu prošle godine.

Zbog "provaljivanja" testova, rezultati polaganja male mature 2013 godine se nisu vrednovali za upis u srednje škole.

Optužena je Zorica Matić koja se sumnjiči za krađu testova, Željko Cvetković, Nenad Mijalković i Dragana Dončić koji se terete za krivično delo prikrivanje.

Tužilaštvo tereti Matićevu da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću "Službeni glasnik" ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.

Sumnja se da je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Matićeva se tereti za običnu krađu jer , kako su u sudu objasnili, testovi nemaju karakter službene tajne.

Tako su i za krađu i za prikrivanje zaprećene iste kazne - do tri godine zatvora ili novčana kazna.

Nakon ove afere u javnosti je pokrenuto pitanje odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića, a on nedugo potom u rekonstrukciji Vlade ostao bez ministarske funkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track