HOROR U CENTRU NIKŠIĆA: Za 15 minuta otrovano 15 pasa lutalica!
Foto: Ozon.org.me

Životinje umirale na očigled prolaznika

HOROR U CENTRU NIKŠIĆA: Za 15 minuta otrovano 15 pasa lutalica!

Crna Hronika -
Jedan naš član je video beli pik ap beogradskih tablica koji se zaustavljao na više mesta u centru grada. To se dogodilo upravo na onim mestima gde su posle desetak minuta počeli agonija, mučenje i samrtni ropci napuštenih pasa, izjavila je predsednica izvršnog odbora Društva za zaštitu životinja Tamara Labudović

NIKŠIĆ - U strogom centru Nikšića preksinoć se oko 21 čas dogodio novi slučaj trovanja pasa lutalica, kada je za 15 minuta ubijeno više od njih 15, i to očigledno jakim otrovom koji za posledicu ima teške bolove i sporu smrt.

Članovi Društva za zaštitu životinja Nikšić, koji su odmah došli na lice mesta, ogorčeni su ovim nehumanim činom ubijanja pasa, izvršenog na glavnom gradskom trgu, na korzou i na platou ispred Robne kuće.

Prema rečima predsednice Izvršnog odbora Društva za zaštitu životinja DZZŽ Nikšić Tamare Labudović, trovanje pasa se dogodilo u samom centru grada pred očima zgroženih prolaznika koji su imali priliku da vide nemile prizore životinja koje izdišu u teškim mukama.

"Čim smo dobili informaciju da se psi truju, naših desetak članova izašlo je na ulice sa ciljem da spreči trovanje. Jedan naš član je video beli 'pik ap' beogradskih tablica sa natpisom Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, koji se zaustavljao na više mesta u centru grada. To se dogodilo upravo na onim mestima gde su posle desetak minuta počeli agonija, mučenje i samrtni ropci napuštenih pasa. Muška osoba je izlazila iz automobila i, prema našoj pretpostavci, bacala otrov. Da se radi o organizovanoj akciji ukazuje činjenica da su komunalci odmah kupili uginule i životinje na izdisaju", objasnila je Labudović.

Ona je kazala da su na pločnicima nikšićkih ulica ostale mrlje sukrvice, sekreta i pene, što je posledica snažnog otrova koji su psi pojeli pa su na taj način postali ugroženi i građani koji će preko toga gaziti i sasvim moguće uneti otrov u svoje domove.

Prema njenim rečima, ova krajnje neefikasna, nehumana i zakonski sankdonisana akcija ne može da reši problem pasa lutalica, koji se tako i ne može dugoročno rešiti.Ona je dodala da DZZŽ od septembra čeka odgovor od predsednika Veselina Grbovića koji treba da ih primi na razgovor.

Ona je navela da će članovi tog društva pratiti sva dešavanja i dati sve od sebe da konačno dobiju prave dokaze ko truje pse u Nikšiću kako bi počinioci konačno bili adekvatno kažnjeni za taj zločin.

Iz lokalne uprave juče je saopšteno da nisu upoznati sa pomenutim incidentom i da nemaju nikakve informacije o novom trovanju pasa u Nikšiću, kao i da tokom dana nije bilo ni pritužbi građana vezanih sa taj slučaj.

Pokret Ozon: Stvoriti uslove za postupanje sa lutalicama na civilizovan načinEkološki pokret ,,OZON“ poziva lokalnu upravu opštine Nikšić , koja je odgovorna za upravljanje ali i rešavanje aktuelnih problema koji se tiču lokalne zajednice, da preduzme neophodne mere, kako bi se obezbedili uslovi da se sa napuštenim i drugim psima koji žive na ulicama javnim prostorima, postupa na civilizovan način i u skladu sa savremenim standardima.

Kako ne tražimo da se izmisli topla voda, niti da se ulažu kapitalne investicije, otvoreno pozivamo lokalnu upravu, da preko svojih organa, koji moraju biti upoznati šta se to dešava na javnim prostorima, pa i sa masovnim trovanjem pasa koji nisu svojom voljom na nikšićkim ulicama i bulevarima, podnese odgovarajuće prijave Upravi policiji, Područnoj jedinici Nikšić i Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

U suprotnom smatraćemo da ne postoji ni volja ni briga da se reši jedan dugogodišnji problem, koji je upravo poprimio ozbiljne razmere zbog nesposobnosti lokalne uprave.

Otvoreno pozivamo i građane, naročito one odgovorne da iskoriste online servis EKOSKOP i da nam šalju fotografije koje se tiču ekokriminala, u što trovanje pasa svakako spada, kako bismo imali dovoljno dokaznog materijala da podnesemo krivične prijave protiv onih koji nezakonitim radnjama ugrožavaju bezbjednost svih nas.

Nekontolisana upotreba otrovnih materija ima dugoročne i nesagledive posledice i po zdravlje ljudi i kvalitet životne sredine, stoga nikako ne bi bilo dobro ostati ravnodušan na ovakve pojave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track