Tužilaštvo zatražilo pritvor za Tomića!
Foto: Tanjug

Uhapšen pre dva dana

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Tomića!

Crna Hronika -
U toku današnjeg dana Dragan Tomić, bivši predsednik IO Univerzal banke trebalo bi da bude saslušan, posle čega će biti doneta odluka o eventualnom pritvoru

BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu predlog da se odredi pritvor Draganu Tomiću, bivšem predsedniku IO Univerzal banke koji se sumnjiči za malverzacije u toj banci.

Tomić, koji je pre dva dana uhapšen, u toku dana će biti saslušan kod sudije za prethodni postupak, nakon čega će biti doneta odluka o predlogu za određivanje pritvora, rekla je portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ranije danas Skupština Srbije Tomiću je ukinula poslanički imunitet.

Viši sud u Beogradu jutros je odredio pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika.Ristić je za Tanjug precizirala da je četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika, LJ. S, M. P, D. P. i N. B, jutros saslušano na okolnosti određivanja pritvora koji im je određen zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke.

Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija", što je oštetilo državu za 85 miliona evra.Naime, prema pisanju beogradskih listova, Univerzal banka je od 25. aprila do 30. septembra 2013. odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odeljenja za ocenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi.Nakon imenovanja Tomića za predsednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Otako je Tomić preuzeo upravljanje bankom IO je odobrio 647,6 milijardi dinara klijentima od kojih se očekuje naplata tek manjeg dela potraživanja, a najviše novca u 2013. odobreno je ITM grupi (227,6 miliona dinara), "Industrokomercu (1,8 miliona evra), "Zemunikum Real Estate" (1,615 miliona evra) i "Medilensu" (600.000 evra)...

Univerzal banci 31. januara ove godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.Narodna banka Srbije utvrdila je da je u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

NE PROPUSTITE:

VUČIĆ O HAPŠENJU TOMIĆA: Partijske knjižice nikog ne štite!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track