HAG: Sporazum sa Holbrukom olakšavajuća okolnost za Karadžića

Suđenje ratnom lideru bosanskih Srba

HAG: Sporazum sa Holbrukom olakšavajuća okolnost za Karadžića

Crna Hronika -
Karadžić je potom prošle godine zatražio da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude sudsko veće uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost taj sporazum, kao i dobro ponašanje optuženog tokom boravka u pritvoru

HAG - Haški tribunal je delimično prihvatio zahtev Radovana Karadžića da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost sporazum sa izaslanikom SAD Ričardom Holbrukom i dobro ponašanje optuženog u pritvoru.

Bivši predsednik Republike Srpske je tokom pretpretresnog postupka pokušao da ospori jurisdikciju Tribunala da mu sudi, pozivajući se na sporazum koji je navodno bio sklopio s Holbrukom, ali sud je taj zahtev odbacio uz obrazloženje da takav sporazum, čak i da je zaista sklopljen, nije obavezujući za Tribunal.

Karadžić je potom prošle godine zatražio da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude sudsko veće uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost taj sporazum, kao i dobro ponašanje optuženog tokom boravka u pritvoru.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track