Radnici DB dali alibi Radetu Markoviću
Foto: Kurir

Ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa

Radnici DB dali alibi Radetu Markoviću

Crna Hronika -
Božović i Basta ni u jednom momentu nisu pomenuli da Radomir Marković, tadašnji načelnik DB, ima bilo kakve veze s tim zločinom, kao što tvrdi tužilaštvo

BEOGRAD - Govorili o radu službe!

Radovan Božović, nekadašnji načelnik Trećeg odeljenja Centra državne bezbednosti, i njegov bivši pomoćnik Stevan Basta, u petak su, kako Kurir saznaje, na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavili da ne znaju ništa o ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa.

- Božović i Basta ni u jednom momentu nisu pomenuli da Radomir Marković, tadašnji načelnik DB, ima bilo kakve veze s tim zločinom, kao što tvrdi tužilaštvo - kazao je izvor Kurira iz pravosuđa.

Kako nezvanično saznajemo, dvojica svedoka su na saslušanju govorili o sistemu rada Službe u vreme kad je Ćuruvija ubijen u aprilu 1999 godine.

Podsetimo, istraga zbog ubistva Slavka Ćuruvije vodi se protiv bivših pripadnika DB Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Ove nedelje su kao svedoci saslušani Ćuruvijina ćerka Jelena i Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića, koji je dovođen u vezu sa zločinom. Pozivu na saslušanje nisu se odazvali Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki.

Istraga o ubistvu Ćuruvije pokrenuta je 13. januara 2014. hapšenjem Radonjića i Romića koji su u pritvoru, posle gotovo 15 godina od ubistva Ćuruvije izvršenog na Uskrs, 11. aprila 1999. godine. Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima pa je za njim raspisana poternica.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „overile" i jednim pucnjem u glavu.Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa. Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001.

Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Sa njima na optuženi je i danas salsušani svedok Basta. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Z. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja