KOSOVSKA MITROVICA: I za Dragoljuba Delibašića još dva meseca pritvora
Foto: Reuters

Osnovni sud Euleksa

KOSOVSKA MITROVICA: I za Dragoljuba Delibašića još dva meseca pritvora

Crna Hronika -
Delibašić mora da ostane u pritvoru ne zbog opravdane potrebe već zbog snažne medijske kampanje koju sprovode mediji na albanskom jeziku, naveo je advokat Miodrag Brkljač

KOSOVSKA MITROVICA - Sudija Osnovnog suda Euleksa u severnoj Kosovskoj Mitrovici Darijus Silici je predložio da se generalu MUP-a Srbije u penziji Dragoljubu Delibašiću, osumnjičenom za ubistva Albanaca, pritvor produži za još dva meseca, rekao je danas njegov branilac.

Po rečima advokata Miodraga Brkljača, razlozi za produženje pritvora Delibašiću, koji je u pritvoru u Prištini, potpuno su isti kao i oni kada mu je prvi put određen pritvor 4. februara.

"Razlozi za produženje pritvora obrazloženi su time što i dalje postoji opasnost od bekstva i da će okrivljeni Delibašić uticati na svedoke", rekao je Brkljač.

Prema njegovim rečima, ti razlozi nisu opravdani jer je Vlada Srbije dala pismenu garanciju da će staviti na raspolaganje Euleksu Delibašića ako bi se on našao na teritoriji centralne Srbije.

"S druge strane smatram da se opasnost od uticaja na svedoke, oštećene ili saučesnike može eliminisati određivanjem kućnog pritvora", naveo je branilac. Po njegovom rečima, Delibašić mora da ostane u pritvoru ne zbog opravdane potrebe već zbog snažne medijske kampanje koju sprovode mediji na albanskom jeziku, a koja ima jak uticaj na sudske organe i tužilaštvo". Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici tereti Delibašića za podstrekivanje na teška ubistva februara 2000. godine kada je po pisanju medija na albanskom jeziku stradalo deset Albanaca, a na desetine je proterano iz svojih stanova. U tom slučaju i UNMIK je vodio istragu, ali je predmet zaustavljen jer se smatralo da nema dovoljno dokaza za dalje gonjenje. Za isti zločin tereti se i lider SDP Oliver Ivanović kome je prošle nedelje određeno dva meseca pritvora i koji je takođe u Prištini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja