Podignute optužnice u slučaju Razvojne banke Vojvodine
Foto: Beta

Tužilaštvo za organizovani kriminal

Podignute optužnice u slučaju Razvojne banke Vojvodine

Crna Hronika -
Optužnica je podignuta protiv bivših predsednika Izvršnog odbora banke Biljane Jovanović i Gorana Kostića, bivših članova Kreditnog odbora Jelene Kokelj- Protić i Slobodana Bajina, biznismena Dušana Borovice i prvog čoveka "Unihemkoma" Željka Jovovića

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog zloupotreba prilikom odobravanja kredita u Razvojnoj banci Vojvodine.

Kako se navodi, optužnica odgovorne tereti da su sporne kreditne plasmane banke, u periodu od 2. jula 2010. godine do 8. oktobra 2012. godine, odobravali bez odgovarajućih sredstava obezbeđanja kompanijama "Borovica" iz Rume i "Unihemkom" iz Novog Sada, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Optužnica je podignuta protiv bivših predsednika Izvršnog odbora banke Biljane Jovanović i Gorana Kostića, bivših članova Kreditnog odbora Jelene Kokelj- Protić i Slobodana Bajina, biznismena Dušana Borovice i prvog čoveka "Unihemkoma" Željka Jovovića.

Postupak u odnosu na Borovicu obuhvata 28 kredita i 16 bankarskih garancija koje je RBV odobrila pojedinim firmama u njegovom poslovnom sistemu, a reč je o kreditima u ukupnom iznosu od oko 2,7 milijardi dinara.Istraga u odnosu Jovovića je obuhvatila pet kredita i jednu bankarsku garanciju u ukupnom iznosu od oko 800 miliona dinara.

Odbrana je u toku istrage negirala optužbe i tvrdila da se postupalo po zakonu i propisima bankarskog poslovanja, uz poštovanje postojećih procedura.

Stečajni postupak nad RBV je pokrenut 8. aprila 2013., a za stečajnog upravnika je imenovana Agencija za osiguranje depozita, dok je deo njene imovine kao i klijente preuzela Poštanska štedionica. RBV je nastala sredinom 2009. godine dokapitalizacijom nekadašnje Metals banke, u koju je Narodna banka Srbije u oktobru 2008. uvela prinudnu upravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track