ŽANDARMU ŠEST GODINA ROBIJE: Pucao u ženu jer je vozila sporo!

Izrečena presuda Stanku Stojanoviću

ŽANDARMU ŠEST GODINA ROBIJE: Pucao u ženu jer je vozila sporo!

Crna Hronika -
Stojanović 18. oktobra prošle godine pucao na Anu Drenić iz Niša, besan jer je zbog nje morao da uspori kolima

NIŠ - Stroga kazna!

Niški žandarm Stanko Stojanović (32) osuđen je u petak na šest godina zatvora zbog pokušaja ubistva Nišlijke Ane Drenić 18. oktobra prošle godine. On je na ženu pucao besan jer mu se kolima nije sklonila s puta.

Hteo da sakrije tragove

Viši sud u Nišu prilikom odmeravanja kazne uzeo je u obzir kao olakšavajuću okolnost to što se žandarm pokajao i u potpunosti obeštetio ranjenu ženu, koja se zbog toga nije pridružila njegovom krivičnom gonjenju.

Međutim, stroga kazna izrečena mu je zbog pripadnosti Žandarmeriji, što ga je obavezivalo na čuvanje javnog reda i mira i suzbijanje kriminala, ali i zato što je zloupotrebio pravo na nošenje oružja.

Kako je navedeno u optužnici, Stojanović je s umišljajem pokušao da ubije oštećenu tako što je iz svog „fijat punta“ iz službenog pištolja CZ 99 u nju ispalio hitac koji ju je pogodio u levo rame.

Napad se dogodio na kružnom toku u Bulevaru 12. februara, a motiv pucnjave je Stojanovićevo nezadovoljstvo što mu se žena, koja se nalazila u „tojoti koroli“, nije sklonila s puta.

Nakon zločina, žandarm je pokušao da sakrije tragove tako što je pobegao u Vranje i u tamošnjem auto-servisu zakrpio rupu na vozilu nastalu prilikom pucnjave.

Otkriven je zahvaljujući snimku nadzorne kamere, jer je neposredno pre napada na Drenićevu izazvao incident na obližnjoj benzinskoj pumpi. Mada kamera nije identifikovala registarske tablice, snimak je bio dovoljan za utvrđivanje marke i boje automobila, što je znatno suzilo krug osumnjičenih.

Pušten iz pritvora

Stojanović se na suđenju izvinio žrtvi, ističući da nije imao nameru da je ubije, te da je do incidenta došlo jer je bio pijan.

Takođe, on je osporio pravnu kvalifikaciju dela, naglašavajući da je reč o izazivanju opšte opasnosti, a ne o pokušaju ubistva.

U svojoj odbrani isticao je da je pištolj slučajno opalio kad ga se mašio da bi uplašio Drenićevu kako bi ga propustila u kružnom toku.Stojanoviću je nakon izricanja presude ukinut pritvor.M. M.

Mesto pucnjave... Kružni tok na kojem je žandarm potegao oružje
Mesto pucnjave... Kružni tok na kojem je žandarm potegao oružje

ČINJENICE

POGODIO ŽENU U RAME

- Stojanović se kretao brzinom više od 150 kilometara na sat u Bulevaru 12. februara u Nišu

- Ženu je pogodio u rame, a život joj je spasla metalna lajsna na prozoru auta, koja je rikošetirala metak

- Prethodno su ga na benzinskoj pumpi snimile kamere, pa je policija počela potragu za sivim „fijat stilom“

- Tokom pretrage provereno je više od 500 ovakvih automobila, dok Stojanović na kraju nije otkriven

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track