SARAJEVO: Profesor violončela optužen za blud nad studentima!
Foto: AFP

Muzička akademija nema pojma o optužnici

SARAJEVO: Profesor violončela optužen za blud nad studentima!

Crna Hronika -
Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je da protiv profesora Jevgenija Ksavijerva sa Muzičke akademije u Sarajevu da je optužnica validna i da će ročište zbog bludnih radnji nad studentima biti održano u novembru ove godine

SARAJEVO - Uprkos tome što se protiv njega pred Opšinskim sudom u Sarajevu vodi krivični postupak zbog optužbi da je počinio bludne radnje nad maloletnom osobom, Jevgenij Ksavijerev radi kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i predaje predmet Violončelo.

Kako potvrđeno iz Opšinskog suda, protiv Ksavijereva se trenutno vodi krivični postupak, zbog krivičnog dela iz člana 208., stav 2, u vezi sa stavom 1. i članom 205., stav 2, Krivičnog zakona FBiH, koji se odnose na bludnu radnju nad detetom, kao i ako to učini nastavnik, staratelj ili roditelj.

Ksavijerev, profesor ruskog porekla, u BiH je došao pre više od deset godina sa suprugom, koja je, takođe, predavač na Muzičkoj akademiji, kao uvaženi stručnjak.

Profesor Ksavijerev je u telefonskoj izjavi kazao da je to pogrešna informaciju o njemu.

- Ne znam, to je neko pogrešio, iskreno da vam kažem. Ja nemam pojma, ne znam ništa i nemam vam što reći - kazao je Ksavijerev.

S druge strane, Svjetlana Hasanagić, sekretar Muzičke akademije, potvrdila je da je prije nekoliko godina vođena istraga protiv profesora Ksavijereva.

Obustavljen postupak

- Akademija nije obaveštena da se protiv profesora Ksavijereva vodi krivični postupak. Bio bi red da nas je Opštinski sud o tome informisao. Samo mi je poznato da je to bilo aktuelno pre nekoliko godina i da je obustavljeno. Koliko mi je poznato, vodio se istražni postupak, sumnjalo se na bludne radnje, ali navodno je to sve obustavljeno - navela je Hasanagić i dodala da ne zna šta se dalje poduzimalo.

Kako saznajemo u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, ova institucija podigla je optužnicu protiv Ksavijereva.

- Optužnica je validna i naredno ročište koje je zatvoreno za javnost u ovom slučaju zakazano je 27. novembar ove godine - kažu u Tužilaštvu KS.

Šta kaže Zakon

Pojašnjenja radi, u članu 208., stavu 2 Krivičnog zakona FBiH kaže se: "Ko u slučaju iz člana 207. (spolni odnos sa detetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično delo iz stava 1. ovog člana učini prema detetu ili maloletniku, kazniti će se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina."

A u članu 205., stavu 2 Krivičnog zakona FBiH navodi se: "Nastavnik, odgojitelj, roditelj, usvojitelj, staratelj, očuh, maćeha ili druga osoba koja, iskorištavajući svoj položaj ili odnos prema maloletniku koji joj je poveren radi učenja, vaspitanja, čuvanja ili nege, izvrši s njim polni odnos ili s njim izjednačenu polnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track