Najnovije vesti

(VIDEO) UŽIVO UHAPŠEN DARKO ŠARIĆ: Pogledajte kako je narko-bos sproveden u Specijalni sud!
Foto: Dado Djilas

Određeno 60 dana pritvora

(VIDEO) UŽIVO UHAPŠEN DARKO ŠARIĆ: Pogledajte kako je narko-bos sproveden u Specijalni sud!

Crna Hronika
00:56h
U pratnji specijalaca sleteo na beogradski aerodrom jutros u 8.40 posle čega je sproveden u zgradu beogradske policije u Bulevaru despota Stefana, odakle je posle,identifikacije sproveden u Specijalni sud u Ustaničkoj. Realizacijiom ove osetljive, pažljivo i dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković
1 / 15 Foto: Kurir

BEOGRAD - Rano jutros okončana je zajednička akcija državnih organa Srbije i Crne Gore u kojoj je uhapšen narko bos Darko Šarić.

Hapšenje Šarića je pre nedelju dana najavio lider SNS Aleksandar Vučić.

Kolona blindiranih vozila sa uhapšenim Šarićem (Foto: Marina Lopičić)
Kolona blindiranih vozila sa uhapšenim Šarićem (Foto: Marina Lopičić)
http://www.youtube.com/watch?v=dsaiq9JikCs

Realizacijom ove osetljive, pažljivo i dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković. Kako se saznaje konferencija za medije biće održana u vladi Srbije u 12 sati. Nakon toga, novinarima će se obratiti prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar pravde Slaković.

http://www.youtube.com/watch?v=sS0zXfgQmZA

Šarić je sleteo u pratnji policije na beogradski aerodrom, odakle je sproveden u odeljenje MUP za potrage, a potom u Specijalni sud. Nezvanično, uhapšen je dok je prelazio granicu dve države u Južnoj Americi, a locirala ga je BIA koja ima najveće zasluge za njegovo hapšenje.

18.24 SAD čestitaju vladama Srbije i Crne Gore na hapšenju Darka Šarića, sprovedenom zahvaljujući saradnji i s drugim brojnim vladama u svetu, saopštila je danas američka ambasada u Beogradu. SAD su opsežno sarađivale s vladom Srbije i drugim zemljama u operaciji "Balkanski ratnik", koja je vodila podizanju optužnica prema kojima je Šaric i uhapšen, navodi se u odgovoru ambasade agenciji Beta na pitanje američkoj Upravi za suzbijenje droga (DEA). Vašington poštuje "odlučnost i istrajnost srpskih vlasti u nameri da privedu Šarića pravdi, i nastaviće da radi sa srpskim tužiocima, policijom, sudovima i nadležnim agencijama u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodala je ambasada SAD.

14.55 Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 60 dana narko-bosu Darku Šariću zbog opasnosti od bekstva i drugih razloga u konkretnom slučaju. Dežurno krivično vanpretresno je našlo da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je pritvor bio određen 9. decembra 2010. godine, precizira se u saospstenju suda.Pritvor traje do dalje odluke suda, a najduže 60 dana, napominje sud. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo, s obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se u konkretnom slučaju radi o veoma ozbiljnom i organizovanom švercu kokaina, kao i činjenici da je ranije osuđivan.Takođe, krivično vanpretresno veće prihvatilo je i predlog Tužilaštva za organizovani kriminal da se Šariću odredi pritvor zbog toga što je za krivična dela koja mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledice su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

11.20 - Počelo saslušanje Šarića u Specijalnom sudu. Sledi odluka o pritvoru. Reč je o sednici suda povodom određivanja pritvora jutros privedenom narko-bosu. Portparol suda Dušica Ristić je precizirala da Šarića saslušava dežurno krivičnovanpretresno veće. Ona je dodala da će veće posle saslušanja odlučiti o pritvoru, odosno da li na snazi ostaje rešenje kojim je Šariću određen pritvor 9. decembra 2010. godine.

Ristić je potvrdila da se suđenje Šariću i njegovoj grupi optuženoj za šverc kokaina, nastavlja 24. marta pred tim sudom.Šarić će danas u Specijalnom sudu biti ispitan o tome gde se skrivao od početka procesa do hapšenja.

10.53 - Viši sud: Saslušanje Šarića o razlozima za pritvor. Šarić je optužen za trgovinu drogom, a uhapšen po rešenju o određivanju pritvora i po poternici istražnog sudije odeljenja za organizovani kriminal. Ta poternica je izdata 9. decembra 2009. godine. U saopštenju Sud je naveo da je Šarić predat Okružnom zatvoru u Beogradu - posebnoj pritvorskoj jedinici. Šarić će tokom dana biti saslušan o razlozima za određivanje pritvora, nakon čega će krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja doneti odluku o pritvoru.

10.09 - Bačević: Šarić će biti saslušan o tome gde se nalazio. Uhapšeni narko-trgovac Darko Šarić biće saslušan u Specijalnom sudu za organizovani kriminal o tome gde se nalazio do hapšenja, rekao je Šarićev branilac Radoslav Bačević. Advokat Bačević je kazao da je Šarić jutros već dao "kratku" izjavu u gradskoj policiji Beograda, a potom je prebačen u Specijalni sud gde će, u prisustvu advokata, dati izjavu o tome gde se nalazio do hapšenja. Bačević je rekao da još nije dobio poziv za to saslušanje. Prema njegovim rečima, nakon davanja te izjave, biće odlučeno o određivanju pritvora Šariću.

09.46 - Kolona blindiranih džipova sa uhapšenim Šarićem u Mercedesovom "puhu" ušla u zgradu Specijalnog suda. Saobraćaj u Ustaničkoj ulici u kojoj se nalazi Specijalni sud, nakratko je bio zatvoren.

http://www.youtube.com/watch?v=lxaxrWK4c8s

09.38 - Kolona automobila sa nekoliko blindiranih vozila - u jednom od njih bio je Šarić - napustila je zgradu policije u Bulevaru despota Stefana i krenula ka zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj. Na početku i kraju kolone bila su po dva džipa interventne policije čiji su pripadnici bili naoružani dugim cevima.

Izlazak kolone blindiranih automobila iz zgrade policije u Bulevaru despota Stefana (Foto: Printscreen)
Izlazak kolone blindiranih automobila iz zgrade policije u Bulevaru despota Stefana (Foto: Printscreen)

09.25 - Uhapšeni Darko Šarić u ovom trenutku nalazi se u zgradi beogradske policije u Bulevaru despota Stefana (29. novembar), gde se obavljaju formalnosti u vezi s njegovom identifikacijom. Ispred zgrade beogradske policije - VII uprava kriminalističke policije - vidno je pojačano prisustvo pripadnika MUP, posebno oko rampe. Pošto identifikacija bude izvršena, uhapšeni Šarić biće sproveden u Specijalni sud na saslušanje.

09.02 - Kolona policijskih vozila sa uhapšenim Šarićem ušla u zgradu beogradske policije u Bulevaru despota Stefana (nekadašnja Ulica 29. novembra).

08.40 - Darko Šarić u pratnji specijalaca sleteo na beogradski aerodrom.

Darko Šarić bi trebalo prvi put da se pojavi pred Specijalnim sudom 24. marta za kada je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela. Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.Sporazume o priznanju krivice tužilaštvom su zakljucili Dragan Labudovic, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragovic, Miloš Pandrc, Nikola Pavlovic, Dejan Rašic, Marko Vorotovic i Miloš Krpović.Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

http://www.youtube.com/watch?v=D0no47nFRds

U aprilu prošle godine u Speciajlnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po čak šest optužnica zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.Udrugom postupku mu se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Kuća Darka Šarića u Ulici generala Mihaila Nedeljkovića
Kuća Darka Šarića u Ulici generala Mihaila Nedeljkovića

Podsetimo, Darko Šarić je javnosti postao poznat u oktobru 2009, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tada su uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji. U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica. Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. januara 2010, a pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, Darko Šarić koji je poslednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, napustio je Crnu Goru, i od tada mu se gubi svaki trag. Isti list je kasnije pisao da je Šarić pobegao u Švajcarsku.

Miloš Oparnica, šef Nacionalnog biroa Interpola u Srbiji, obelodanio je 15. februara 2010. godine da je policija počela da se bavi Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je verovatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja. U februru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, osumnjičen u Srbiji za šverc kokaina, napustio teritoriju Crne Gore ilegalno, nekoliko dana pre nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna poternica.

Oparnica je zatim obelodanio da je Srbiji najmanje 15 zemalja dostavilo informacije o vođi najvećeg narko-klana u ovom delu Evrope, Darku Šariću. Oparnica je pomenuo da mediji špekulišu o Šarićevom boravku u boravku u Češkoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, komentarišući da je Darko Šarić bio "aktivan" u više od pet država. Tužilaštvo za organizovani Srbije podiglo je 13. aprila 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan posle, tadašnji državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je suština borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija. Po Homenu, brojni bivši političari postali su uspešni biznismeni i to odmah nakon što su napustili politiku.

Kao prvi korak naveo je proveru tokova novca u preduzeću "Maestral turs", koje je oduzeto od grupe Darka Šarića. Po njegovim rečima "Maestral turs" je, između ostalog, vlasnik dva hotela u Novom Sadu "Vojvodine" i "Putnika", a hoteli u Vojvodini su kupovani preko preduzeća "Palić". Homen je takođe rekao da su finansijski uspon, poslovi sa drogom i moć Šarića evidentni od 2004. do 2009, i u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su im pomagali, ako je reč o pranju novca.

Po njemu, pri utvrđivanju ko ih je štitio postoje tri pravca istrage - državni funkcioneri, političke stranke i operativci MUP-a. Prema pisanju beogradskog Blica iz aprila iste godine, Darko Šarić, optužen za krijumčarenje velike količine kokaina tokom 2009. godine, sarađivao je i sa Zvezdanom Terzićem, bivšim redsednikom Fudbalskog saveza Srbije, za kojim je raspisana poternica zbog nezakonitih transfera četiri fudbalera. U tekstu su navedeni sastanci Šarića i Terzića u jednom od najelitnijih hotela na Crnogorskom primorju.

Mediji su u maju 2010. pisli da su narko-bos Darko Šarić i članovi njegovog klana napravili početkom 2010. godine plan za likvidaciju najviših državnih funkcionera Srbije, operativaca policije i BIA, za šta je spremljen budžet od 30 miliona evra, kojim je trebalo da budu finansirane akcije na prikupljanju informacija o osobama koje rade na akciji "Balkanski ratnik", zatim zastrašivanja, pripreme i, konačno, izvršenja likvidacija. Do ovih podataka došli su operativci srpske policije i bezbednosnih službi.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina. Radosavljević je izjavio da je zakonski zaprećena kazna za pranje novca u ovom obimu između dve i 12 godina zatvora. Tužilac je naveo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom preduzeća oprao više od 4,3 miliona evra i više od 200 miliona dinara, što je ukupno više od šest miliona evra. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i finansiranje hotela "Putnik" i "Vojvodina" i preduzeća "Mitrosrem" Sremska Mitrovica. Mediji su pisali i da je glavni Šarićev saradnik za osnivanje i upravljanje of-šor kompanijama bio Predrag Milosavljević, koji je kao finansijski stručnjak bio angažovan u Šarićevom preduzeću "Municipijum S".

Krajem avgusta 2010 nekadašnji šef "Hipo Alpe Adria" banke Tilo Berlin, koji je upravljao ovom ustanovom od 2007. do 2009. u vreme kada je vlasnik bila nemačka "Bajern LB", izjavio je da ne poznaje Darka Šarića. Njega je prethodno bečki dnevnik "Esterajh" optužio da je omogućio Šariću da preko "Hipo" banke „opere" 100 miliona evra. Prema "Esterajhu" ova banka je oprala 100 miliona, pri čemu se ovaj list pozivao na interni protokol i istragu srpskih vlasti, u koje je navodno imao uvid, prema kojima je Šarić je preko of-šor firmi uložio oko 100 miliona evra na račune "Hipo" banke, pretežno u Lihtenštajnu, a paralelno je dobio kredit u visini od 81,56 miliona evra od "Hipo grup Neterlands korporet fajnans", a sestrinska kompanija "Hipo Alpe Adria internešenel AG" odobrilamu je kredit u visini od 17,9 miliona evra. Te kreditne linije su se, navodno, ulile na račun preduzeća "Blok 67 Asošijets", koje je gradilo kompleks stanova "Belvil" u Beogradu.

Duško Šarić (Foto: Kurir)
Duško Šarić (Foto: Kurir)

U oktobru 2010. u Crnoj Gori je, na osnovu italijanske poternice, uhapšen rođeni brat Darka Šarića, Duško. Poternica ga tereti da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain. Krajem oktobra 2011. Specijalno tužilaštvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih saradnika. Suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog šverca više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 9. marta 2012, u Specijalnom sudu u Beogradu, formalno je počelo prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku Veliki deo imovine privremeno im je zaplenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, kojom će državni organi upravljati do okončanja krivičnih postupaka koji su u toku protiv njih.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca. Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 10. januara 2013. da se steže obruč oko odbeglog narko bosa Darka Šarića, kao i da će sledeći korak biti njegovo hapšenje.

Prema navodima Interpola, postoje osnove da se "lice koje može biti Šarić i koje je slično njemu" nalazi u Južnoafričkoj Republici, ali razjašnjenja od Interpola te zemlje nije bilo. Komentarišući spekulacije medija da je jedan ministar u kontaktu sa Šarićem, Dačić je najavio da će ukoliko se to ispostavi kao tačno, taj ministar biti uhapšen. Prema tvrdnjma južnoafričkog novinara Džona Rastena, leta 2012. Šarić je 2007. godine obezbedio sebi novi identitet u Južnoafričkoj Republici gde je upisan u matične knjige rođenih kao južnoafrički Bur Jan van Husel sa mestom rođenja u Stelenbušu, provincija Zapadni Kejp. Prema pisanju beogradskog Blica od 24. februara 2014, Bezbednosno informativna agencije obavestila je američku DEA da postoji krtica u srpskoj policiji nakon propale policijske akcije zaplene droge klana odbeglog narko bosa Darka Šarića u martu 2009.

Rodoljub Radulović (Foto: Kurir)
Rodoljub Radulović (Foto: Kurir)

Tada je sve bilo spremno za realizaciju akcije zaplene droge klana Darka Šarica i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana. Postojala je informacija da je trebalo da se tona kokaina prebaci Radulovićevim brodovima. Međutim, policijska akcija je propala. Kasnije je utvrđeno da je informacija procurela iz MUP-a Srbije.

Specijalni sud u Beogradu izrekao je 26. februara 2014. meru oduzimanja pasoša advokatu iz Novog Sada Radovanu Štrbcu, koji se sumnjiči da je pripadnicima Šarićevog klana prenosio policijske informacije o praćenju i prisluškivanju, koje je dobijao od Branka Lazarevića, tadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Štrbcu se pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi da je prao novac za Darka Šarića "zarađen" prodajom kokaina iz Južne Amerike, tako što je kupovao preduzeća i poljoprivredna gazdinstva po Vojvodini. On je međutim, na glavnom pretresu u februaru 2011. godine, tvrdio da je firme kupovao za sebe, a ne za Šarića, kao i da se njegovim imenom služio zbog autoriteta.

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sledeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora.

Izgleda da tu kaznu nije odležao do kraja, pošto je već 1996. ponovo osuđen na kaznu od četiri meseca zatvora. Već dve godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva meseca, a posle tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...