HAPŠENJE DAČIĆEVOG SARADNIKA: Peurači malo bile dve plate pa tražio i mito!

Bahato ponašanje

HAPŠENJE DAČIĆEVOG SARADNIKA: Peurači malo bile dve plate pa tražio i mito!

Crna Hronika -
Iako je bio zaposlen u Ministarstvu rada, on je nastavio da prima platu i u MUP, pa je za 22 meseca iz policije dobio skoro 2,1 milion dinara

BEOGRAD - Uzimao državne pare!Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je uhapšen prekjuče zbog sumnje da je tražio 30.000 evra mita, primao je od države čak dve plate, saznaje Kurir! On je u junu 2012. godine sa funkcije u MUP Srbije postavljen na mesto direktora Inspektorata, ali je i dalje nastavio svakog meseca da prima policijsku platu u iznosu od 95.000 dinara!Zadržao i službeni auto- Na taj način Peurača je za prethodna 22 meseca primio skoro 2,1 milion dinara od MUP Srbije, a istovremeno je u Inspektoratu svakog meseca u džep stavljao 84.895 dinara mesečno - kaže naš sagovornik iz MUP Srbije.Peurača je u Inspektorat došao sa funkcije šefa odseka u Odeljenju kontraobaveštajne zaštite u kabinetu ministra policije Ivice Dačića. Iako je po zakonu trebalo da zamrzne radno mesto u MUP, on to nije učinio, nego je osim plate zadržao i status ovlašćenog službenog lica, što je značilo da ima pravo na službenu legitimaciju i službeni pištolj.- I dalje je koristio službeni „audi“ MUP Srbije sa blinkerima i rotacijom. Uz sve to, on je u Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio platu u Inspektoratu, a ne i platu iz MUP Srbije, čime je počinio još jedno krivično delo - navodi izvor Kurira.Naš sagovornik dodaje i da je sporno da je Peurača, inače kadar PUPS, postavljen bez konkursa na mesto direktora Inspektorata iako nema završen Pravni fakultet, što je bio uslov za imenovanje, već Defektološki fakultet.Smrt radnice- Peurača je po nalogu Dragana Markovića Markonija, bivšeg državnog sekretara i drugog čoveka u BIA, delegiran na šestomesečne visoke studije bezbednosti i odbrane kao jedini predstavnik MUP. Jasno je da nije reč o fakultetu, nego o jednomesečnom kursu - kaže naš izvor.Podsetimo, Peurača je pokušao da iskoristi smrt radnice na pumpi NIS u Lučanima 11. marta da bi uzeo 30.000 evra. Inspekcija rada je utvrdila da ne postoji odgovornost poslodavca, niti odgovornog lica u firmi u kojoj je žena radila, ali su konstatovane određene nepravilnosti u poslovanju firme „Menpauer“ iz Beograda, koja ima višegodišnji ugovor sa NIS o zapošljavanju radnika na pumpama u vlasništvu NIS. Peurača je to iskoristio i od vlasnika „Menpauera“ tražio novac da ne bi sproveo aktivnosti na koje je bio obavezan.

Tražio novac... Peurača zloupotrebio tragediju na benzinskoj pumpi
Tražio novac... Peurača zloupotrebio tragediju na benzinskoj pumpi

Branko RužićPOJEDINAC NIJE STRANKAPeuračina stranka PUPS je u koaliciji sa SPS, a Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, izjavio je da se nijedna politička stranka ne može poistovetiti sa činjenjem nekog pojedinca.- Ako postoji krivična odgovornost, ona mora da se dokaže na sudu. SPS ne želi da se meša u rad nadležnih organa - kazao je Ružić.

Potvrda„MENPAUER“: TRAŽIO JE MITOKompanija „Menpauer“ iz Beograda, koja posreduje u zapošljavanju radnika, potvrdila je da je Peurača tražio mito i da je o tome odmah obavestila nadležne organe.- Odmah posle zahteva gospodina Peurače podneli smo krivičnu prijavu protiv njega i sve dalje aktivnosti u tom slučaju sprovođene su u saradnji s Upravom kriminalističke policije MUP Srbije - saopšteno je iz kompanije, koja je zahvalila na efikasnoj istrazi.

Biografija- završio Defektološki fakultet- radio kao operativac u SBPOK u Odeljenju za narkotike- od 2010. bio je šef odseka u Odeljenju za kontraobaveštajnu zaštitu u kabinetu Ivice Dačića- u avgustu 2012. imenovan je za direktora Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track