Najnovije vesti

Uhapšeni Jasna Matić, Vesna Perić, Božidar Laganin i Bojan Janković!
Foto: Fonet

Proneverili 119 miliona dinara preko SIEPA

Uhapšeni Jasna Matić, Vesna Perić, Božidar Laganin i Bojan Janković!

Crna Hronika
Oni su kao bivši čelnici Agencije za strana ulaganja zaključivanjem većeg broja fiktivnih ugovora o autorskim delima oštetili budžet za više od milion evra a ostvarili imovinsku korist nešto manju od milion evra

BEOGRAD - Jasna  Matić, bivša ministarka za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetkovića, kao i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) uhapšena je danas.

Pored nje privedeni su i Vesna Perić (40), Božidar Laganin, i Bojan Janković (37) koji su u periodu od 2006. do 2013. godine bili na čelu Agencije za strana ulaganja, nezvanično saznajemo iz MUP.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da su oštetili budžet za 119 miliona dinara, kao i da su drugim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara.

Oni su, kršeći nekoliko zakona, "poslovali" tako što su zaključivali fiktivne ugovore između zaposlenih u SIEPA kao fizičkih lica i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji. Na taj način, sredstva iz budžeta bila su korišćena za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.

Budžet je time oštećen za 119.609.216,16 dinara, sebi i drugim fizičkim licima pribavili su protivpravnu imovinsku korist od 91.964.865 dinara, dok razlika od 27.644.351,16 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Podsetimo, Jasna Matić je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.Matićeva je rođena 14. januara 1964. u Beogradu, a 2001. magistrirala je poslovnu administraciju na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, SAD.Diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a od 2004. do 2007. bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije - SIEPA.

Od 2003. do 2004. bila je glavna savetnica na Projektu za unapređenje konkurentnosti Srbije, Buz Alen Hamilton, USAID, a od 2000. do 2001. konsultant Svetske banke.

Bila je i saradnik Mlađana Dinkića.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...