SKELANI: Osuđenik za ratne zločine u garaži skrivao protivavionski top!

Zaplenjen arsenal naoružanja

SKELANI: Osuđenik za ratne zločine u garaži skrivao protivavionski top!

Crna Hronika -
Policajci su upadom u njegovu kuću osim protivavionca i 50 granata kalibra 20 mm zaplenila mitraljez, dve automatske puške, pištolj, pušku pumparicu i veću količinu eksploziva

SARAJEVO - Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Trifunović, koji je osuđen na 33 godine zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici 1995. godine, danas je, zbog sumnje da je trgovao oružjem, uhapšen u Skelanima, gde je policija u njegovoj garaži pronašla i zaplenila protivavionski top, kalibra 20 milimetara, i 50 projektila.

Zaplenjeni su i mitraljez, dve automatske puške, pištolj, puška pumparica, veća količina minsko-eksplozivnih sredstava i municije, saopštila je policija.

Sud Bosne i Hercegovine je Trifunovića osudio na 33 godine zatvora zbog genocida, počinjenog u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, navodi Radiotelevizija BiH.

Trifunović i desetak osuđenika za ratne zločine su se našli na slobodi, pošto je Ustavni sud BiH lane utvrdio da im je bilo uskraćeno pravo na pravično suđenje, jer je u njihovom slučaju primenjen Kazneni zakon iz 2003. godine.

Ustavni sud je ocenio da je u tim slučajevima trebalo primeniti jugoslovenski Kazneni zakon iz 1976. godine, jer je bio na snazi kada su zločini počinjeni, a predviđa blaže kazne.

Time je Ustavni sud BiH primenio presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Toj instituciji su se zbog presuda žalili nekadašnji pripadnik VRS Goran Damjanović i bivši vojnik Armije BiH Abduladhim Maktouf.

Svi osuđenici kojima je po tom osnovu prekinuto izdržavanje zatvorskih kazni čekaju nova suđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track