PRETIO PREKO INTERNETA: Hrvatski komadant Šamil osuđen na društveno korisni rad!

Posticao na terorizam

PRETIO PREKO INTERNETA: Hrvatski komadant Šamil osuđen na društveno korisni rad!

Crna Hronika -
Mamić je osuđen i zato što je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz leta 1941. godine

ZAGREB - Županijski sud u Splitu osudio je Damira Mamića (42) iz Trogira, zvanog Komandir Šamil, na godinu dana zatvora zbog javnog podsticanja na terorizam, što je sudsko veće zamenilo radom za opšte dobro.

Odlukom u sredu, sudsko veće je Mamiću odredilo i meru psiho-socijalnog tretmana. Taj 42-godišnjak prvostepeno je osuđen zbog uznemiravanja građana pozivajući ih preko videosnimka objavljene na Fejsubuku početkom 2013. godine na napade na objekte i institucije Hrvatske.

Snimka "Komandir Šamil" našla se i na Jutjubu, a potom su je preuzeli portali. Sve se dešavalo samo sedam dana posle eksplozija bombi u Zagrebu.

U obrazloženju presude, sudija Zoran Kežić rekao je da je u pitanju društveno opasno delo.

"Na stranu je li sve rečeno u šali, zbog lajkova (kako je Mamić tvrdio) i uspeha među Vašim poznanicima, što Vas usred obraćanja otac zove na ručak, što svira etno muzika, za ono što ste i kako rekli u tom video snimku, sud Vas je morao proglasiti krivim", rekao je sudija Mamiću.

Mamić je osuđen i zato što je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz leta 1941. godine. Njegov advokat Vinko Gulišija ponovio je u izjavi novinarima da u objavljivanju videa nije bilo nikakve namere da se iko pozove na teroristički akt, prenela je Slobodna Dalmacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track