Najnovije vesti

SPECIJALNI SUD: Tužilaštvo za Jasnu Matić traži mesec dana pritvora!
Foto: Kurir

Malverzacije u SIEPI

SPECIJALNI SUD: Tužilaštvo za Jasnu Matić traži mesec dana pritvora!

Crna Hronika
22:54h
Osim Matićeve, Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića će u toku dana saslušati i sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu, koji treba da donese odluku da li će im biti određen pritvoru

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas da se bivšoj ministarki za telekomunkacije i nekadašnjoj direktorki Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasni Matić, kao i još troje bivših rukovodilaca te agencije odredi pritvor do 30 dana, rečeno je u tom tužilaštvu.

Odluku o pritvoru doneće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu, koji je počeo da saslušava Matićevu i ostale na okolnost pritvora.

Saslušanje Jasne Matić, bivše ministarke za telekomunkacije i nekadašnje direktorke Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), kao i još troje bivših rukovodilaca te agencije, završeno je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal, rečeno je u tom tužilaštvu.

Njih će u toku dana saslušati i sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu, koji treba da donese odluku da li će im biti određen pritvoru.

Oni su uhapšeni juče ujutru i određeno im je zadržavanje od 48 sati po odobrenju tužioca.Osim Matićeve, kao osumnjičeni u tužilaštvu su saslušani i Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Saslušanje Jasne Matić, bivše ministarke za telekomunkacije i nekadašnje direktorke Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), kao i još troje bivših rukovodilaca te agencije, nastavljeno je danas pre podne u Tužilaštvu za organizovani kriminal, rečeno je u tom tužilaštvu.

Njih četvoro uhapšeno je juče ujutru i određeno im je zadržavanje od 48 sati po odobrenju tužioca, a saslušanje je počelo juče popodne.

Osim Matićeve, tužilaštvo će u tom roku saslušati i ostale osumnjičene - Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, rekao je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema njegovim rečima, njima se krivičnom prijavom Uprave kriminalističke policije na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima u tom postupku.

Policija je juče saopštila da su kršeći nekoliko zakona, osumnjičeni zaključivali fiktivne ugovore između zaposlenih u SIEPA kao fizičkih lica i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji.

Na taj način, sredstva iz budžeta bila su korišćena za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.Budžet je time oštećen za 119.609.216,16 dinara, sebi i drugim fizičkim licima pribavili su protivpravnu imovinsku korist od 91.964.865 dinara, dok razlika od 27.644.351,16 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Jasna Matić bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus. Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...