ODLOŽENO PRIPREMNO ROČIŠTE: Još nema nalaza o zdravlju Jovice Stanišića!

Čeka se mišljenje

ODLOŽENO PRIPREMNO ROČIŠTE: Još nema nalaza o zdravlju Jovice Stanišića!

Crna Hronika -
Sud očekuje da do 26. juna ove godine dobije nalaz komisije veštaka o Stanišićevom zdravstvenom stanju, posle čega će odlučiti da li će postupak protiv njega opet razdvojiti od suđenja Živki Cici Knežević i ostalima za nelegalnu dodelu stanova

BEOGRAD- Višem sudu u Beogradu još nije stiglo medicinsko veštačenje zdravlja nekadašnjeg šefa Resora Državne Bezbesnosti (RDB) Jovice Stanišića, odnosno mišljenje lekara da li je sposoban za suđenje.

Zbog toga je za 26. jun odloženo pripremno ročište u procesu protiv njega, nekadašnje sekretarke Vlade Srbije Živke Cice Knežević i još desetak optuženih za nelegalnu dodelu državnih stanova.

Sud do tada očekuje da će dobiti nalaz komisije veštaka o Stanišićevom zdravstvenom stanju, posle čega će odlučiti da li će postupak protiv njega opet razdvojiti od suđenja Kneževićevoj i ostalima.

Krivični postupak protiv Stanišića je aktiviran, nakon što je desetak godina bio u prekidu jer mu se sudilo u Haškom tribunalu pred kojim je prvostepenom presudom oslobođen optužbi.Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je 28. januara 2013. godine rešenje kojim je krivični postupak protiv Stanišića spojilo sa postupkom protiv Kneževićeve i ostalih optuženih za zloupotrebu službenog položaja.

To suđenje traje već desetak godina, ali zbog novih odredbi Zakonika o krivičnom postupku formalno treba da krene ispočetka.Sudsko veće Haškog tribunala krajem maja 2013. godine je po svim tačkama optužnice oslobodilo Stanišića i komandanta specijalnih jedinica policije Franka Simatovića, optužbi za zločine počinjene od aprila 1991. do kraja 1995. godine u Hrvatskoj i BiH.

Zbog nelegalne dodele državnih stanova, sudi se bivšim funkcionerima SPS-a i JUL-a, kao i udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjoj predsednici JUL-a Miri Marković, kojoj se zbog bekstva sudi u odsustvu.Na optužnici je i nekadašnji direktor Uprave carina Mihalj Kertes protiv koga se u Specijalnom sudu vode još tri odvojena procesa zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka.

Protiv njega je nedavno odbijena optužnica za iznošenje državnih para na Kipar zbog apsolutne zastarelosti.

Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su i Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević.Protiv Bratislave Morine postupak je obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja